Siste

Har roet seg ned: –⁠ For tidlig å si om det vil vare

Se utbruddet direkte i videostrømmen under. «


Cumbre Vieja-vulkanen på La Palma har roet seg ned de siste par dagene. Det har vært færre jordskjelv og mindre utslipp fra vulkanen, som har hatt utbrudd siden 19. september i år.

Men det er fortsatt for tidlig å snakke om at utbruddet nærmer seg slutten, ifølge forskere fra det nasjonale geografiske institutt, IGN.

For bare få dager siden løftet bakken seg 9 centimeter ved en av instituttets målestasjoner.

IGN-direktør Carmen López forklarte under dagens pressekonferanse at episoder som dette viser at det fortsatt er store krefter i sving.

López understreket at man fortsatt må følge nøye med, og at forskerne må vurdere om den positive utviklingen varer lenge nok, før man kan si noe om når utbruddet er over.

Forskerne har registrert perioder med mindre aktivitet tidligere også, men det betyr ikke at man slipper unna nye episoder med økt intensitet.

– Det er for tidlig å si om det vil vare, sa López.

De siste dagene har luftkvaliteten vært elendig flere steder på La Palma. Spesielt har dette vært et problem i Los Llanos, forklarte Francisco Prieto fra beredskapsgruppen Pevolca.

På søndag ble det målt store mengder PM10-partikler i lufta, og flere steder har skolene holdt stengt som følge av dette.

Mandag morgen økte også mengden svoveldioksid i lufta, noe som førte til at Pevolca advarte mot dårlig luftkvalitet i Puntagorda.

Under mandagens pressekonferanse kom det frem at 467 evakuerte innbyggere fortsatt bor på hotell.

Så langt har utbruddet rammet 984 hektar og ødelagt 1452 bygninger. 1177 av disse er boliger.

Askeskyen denne mandagen når en høyde på 2500 meter og beveger seg mot sørvest. Ifølge værvarselet er den ventet å fortsette i denne retningen i de kommende dagene, noe som lover godt for lufttrafikken, skriver Canarias 7.