Sanddynene i Maspalomas brukes i ny kampanje for det franske motehuset Louis Vuitton. Foto: Pixabay

Har så mye sex at sanddynene påføres miljøskader

Folk på jakt etter tilfeldig sex med fremmede påfører Maspalomas miljøskader, viser nye studie.


De populære sanddynene i Maspalomas er godt kjent i såkalte «cruising»-miljøer, der folk jakter på anonyme sexmøter med fremmede mennesker.

Nå har forskere fra blant annet universitetet i Las Palmas, og Flinders University i Australia publisert en slående studie, som viser hvordan den tilfeldige sexen påvirker sanddynene i Maspalomas.

Forskerne skriver i sin rapport, som har det passende navnet «Sand, sol, hav og sex» (»Sand, sun, sea and sex«), at de berømte sanddynene blir brukt av mange til dette formålet.

Studien påpeker at det blir gjort mange studier på sexturisme, men svært få som går inn på hvordan dette påvirker naturen.

Forskerne har derfor kartlagt antallet slike møter som har foregått i Maspalomas, men også typen aktivitet som blir begått.

Videre så de på hvordan denne aktiviteten påvirker det lokale plante- og dyrelivet, og ikke minst, sanddynene.

Studien fant hele 298 punkter på stranda, som ble brukt til slik tilfeldig sex i perioden, fordelt på et nesten 5800 kvadratmeter stort område.

Maspalomas er et beskyttet naturområde, hvor det bare er lov å bevege seg i oppmerkede områder.

Områder med tett vegetasjon, i nærheten av disse områdene, ble foretrukket for slike møter.

Enkelte steder har blitt rene samlingspunkter, hvor flere personer bruker de for tilfeldig sex.

All denne aktiviteten fører både til avfall, skader på sanddynene og åtte kanariske plantearter. Tre av disse finnes bare på Kanariøyene.