Carolina Darías er fra Las Palmas, og blir Spanias nye helseminister. Foto: La Moncloa

Helsepass kan komme til sommeren


Spanias helseminister Carolina Darias kunngjorde på onsdag at et vaksinepass kan bli tilgjengelig i sommer.

EU-kommisjonen har også kunngjort sin plan for et felles helsepass i unionen denne onsdagen, og har bedt om at medlemslandene sørger for at et slikt bevis også fungerer for de som har negativ coronatest eller har vært smittet tidligere.

EU har understrekt at helsepasset ikke vil garantere fri bevegelse i unionen, ettersom medlemslandene fremdeles står fritt til å innføre restriksjoner de anser som nødvendige basert på smittekriterier. Et helsepass skal likevel være en fordel fordi reiser blir enklere.

Det er flere muligheter for hvordan dette vil fungere, men man kan for eksempel anta at de som er vaksinert og har helsepass slipper karantene i ankomstlandet.

Vi har en egen sak med spørsmål og svar om EUs helsepass, basert på den informasjonen som har blitt tilgjengelig til nå.

Darias har kunngjort at Helsedepartementet vil holde møter med regionene i landet for å lansere et helsepass, og sier hun tror det kan være klart til sommeren.

Helseministeren advarte også om en økning i smitten i enkelte regioner og ba folk utvise maksimal forsiktighet.
Under en pressekonferanse etter hennes møte med helserådet påpekte hun at smittekurven nå er dalende på nasjonalt nivå, men at alle må bidra med en forsiktighetskultur for å unngå en fjerde bølge.

På onsdag ble 6092 smittetilfeller bekreftet fra de forskjellige regionene i Spania, og 3064 av disse var diagnostisert det siste døgnet.

Smittetrykket i Spania er nå 127,80 per 100 000 innbyggere i Spania. Det er en liten økning i smittetallene, og de siste to ukene har 60 150 personer fått påvist Covid-19.

Smittetrykket  har lenge vært på vei ned, men øker altså igjen nå. Spanske forskere har tidligere gått ut med advarsler om at den fjerde bølgen kan komme i påsken.