INGEN SMITTEDE: Fjellbyen Valleseco på Gran Canaria har ikke hatt et eneste smittetilfelle. Foto: Manuel MM Foto

Her har de ikke hatt et eneste smittetilfelle


Gran Canaria har klart å snu smittetrenden i den andre bølgen, men hovedstaden fortsetter å være episenteret for flest aktive tilfeller.

I motsetning til Las Palmas er tre kommuner på øya nå helt uten aktive tilfeller, og en av disse har ikke registrert en eneste smittet siden pandemien begynte.

Ingen smittetilfeller

Valleseco som ligger midt på øya har nemlig ikke hatt noen smittetilfeller, hverken tidligere eller nå. Til tross for dette ba kommunen innbyggerne om å holde seg inne i august for å unngå smitte.

I Moya nord på Gran Canaria har de registrert seks smittetilfeller så langt, men alle disse er nå friske. Det har ikke vært noen aktive tilfeller der siden 19. september. Byrådet i Moya måtte stenge halveis ut i september da de mistenkte et smittetilfelle hos en av kommunens ansatte, men dette viste seg å være en falsk alarm.

La Aldea de San Nicolás vest på Gran Canaria har kun hatt to smittetilfeller blant sine innbyggere. Begge er friske og ingen nye smittetilfeller har blitt bekreftet der siden begynnelsen av september.

Smitten stuper

Også på Gran Canaria som en helhet stuper smitten nå, slik vi kunne melde om på tirsdag. Det har vært en nedgang i nye smittetilfeller på 25% den siste tiden. De siste sju dagene har det blitt registrert 28,08 smittetilfeller per 100 000 innbyggere på øya.  Det er 3624 aktive tilfeller på Gran Canaria nå.

Tenerife er øya hvor smitten øker mest, med 55,46 smittetilfeller per 100 000 innbyggere de siste sju dagene. Det er 2897 aktive tilfeller på Tenerife.

Konsentrert i hovedstadene

Både på Gran Canaria og Tenerife er det hovedstadene som utpeker seg på statistikken.

I Las Palmas de Gran Canaria er det 3085 aktive, mens det i Santa Cruz de Tenerife er 1320 aktive. Det utgjør henholdsvis 85,13% og 45% av smitten på de respektive øyene. På Tenerife er også Moya hardt rammet, med 28,62% av de smittede på øya.

Lavest i Spania

Kanariøyene som helhet har det laveste smittetrykket i Spania, med 37,71 smittetilfeller per 100 000 innbyggere de siste syv dagene.

De siste fjorten dagene har det blitt registrert 79,41 smittetilfeller per 100 000 innbyggere ifølge spesialportalen Cvcanarias.com, som analyserer coronatallene for øygruppen.

Til tross for den positive utviklingen er det fremdeles «rødt lys» som gjelder på Gran Canaria, frem til lørdag 17. oktober. Det er mulig at myndighetene vil lette på restriksjonene etter dette som følge av forbedringen i smittesituasjonen. Tenerife har rødt lys frem til 23. oktober.

På øyer som får rødt lys av kanariske helsemyndigheter gjelder et strengere sett med regler enn på øyer med lavt smittetrykk. 

  • Arrangementer med over 10 deltakere er ikke lov, men enkelte arrangementer der smittevernreglene kan garanteres kan avholdes.
  • Sportsaktiviteter må utføres uten publikum.
  • Hoteller, restauranter og utesteder må stenge senest ved midnatt, og kan ikke ta inn nye gjester etter klokken 23:00.
  • Dagsentere for eldre holdes stengt.

Disse øyene har rødt lys:

Tenerife Imagen Frem til 23. oktober
Gran Canaria Imagen Frem til 17. oktober
Fuerteventura Imagen Frem til 17. oktober
Lanzarote traffic light  -
La Palma traffic light  -
La Gomera Imagen  Frem til 17. oktober
El Hierro traffic light  -