Annonse

Her kan du beregne når du får vaksinen

Med denne praktiske tjenesten kan du beregne omtrent når du vil få vaksinen mot Covid-19 i Spania.

Foto: Sanidad Gobcan

Av Leo Lunde
Publisert 5. april 2021 kl. 00:00

Av Leo Lunde
Publisert 5. april 2021 kl. 00:00

Annonse

Endringer i tidslinjen for vaksinering, forsinkede leveranser og nye vaksiner som Janssen har ført til full forvirring om når folk kan få vaksinen.

I appen OmniCalculator kan du beregne omtrent når du kommer til å få vaksinen, basert på hvilken alders- og risikogruppe du tilhører.

For å sjekke når du trolig vil få stikket i armen kan du fylle ut skjemaet på nettsiden deres.

Du legger da inn alder, hvilken region du bor i og eventuelt om du tilhører samfunnskritiske yrker eller risikogrupper.

Du kan også velge om du vil ha en beregning basert på myndighetenes nåværende estimater (med dagens tempo) eller basert på vaksinestrategiens tidslinje.

Alle skal få – i teorien

Denne tjenesten gjelder for de som har rett på vaksinen i Spania. Slik Canariavisen tidligere har skrevet gjelder dette i teorien alle som bor i Spania – også de uten lovlig opphold eller medlemskap i den spanske folketrygden – men som vi har erfart fraviker praksisen gjerne fra teorien.

På Kanariøyene har folk som ikke er en del av folketrygden fått beskjed om at de må vente å se. Det blir nemlig ikke satt av doser til disse på øygruppen og de må dermed vente på at det eventuelt blir noen doser til overs.

Uansett må du ta kontakt med ditt lokale offentlige helsesenter for å finne ut av om du kan få vaksinen og eventuelt når.

Mange vil få AstraZeneca

Lesere har også tatt kontakt med Canariavisen for å høre hvilken vaksine de vil få. Etter bråket rundt AstraZeneca er mange skeptiske.

Norge har valgt å avvente situasjonen på grunn av frykt for alvorlige bivirkninger og dødsfall, men i Spania brukes vaksinen i stor grad.

I forrige uke kunngjorde helsemyndighetene at vaksinen også er trygg for de opp til 65 år. De som er 65+ og har essensielle jobber får også trolig denne vaksinen.

Endringer i planene

19. april kommer også den nye Janssen-vaksinen til Spania. Denne består av en enkelt dose, i motsetning til de andre vaksinene som krever at du tar to doser. Denne skal brukes på de over 66 år.

Når Janssen-vaksinen er levert blir det også endringer i strategien som begynte i januar med vaksineringen av ansatte og beboere på pleiehjem i Spania.

I mars begynte vaksineringen av de over 80 år og de med alvorlige nedsatt funksjonsevne. Disse gruppene fortsetter man med i april.

De over 70 og personer i risikogrupper med alvorlig sykdom slik som kreft, personer som får behandling med cellegift, organtransplantasjon, stamcellebehandling, dialyse og de med Down syndrom over 40 år får vaksinen fra april til mai.

Målet er fremdeles at 70% skal være vaksinert innen sommeren er over, som innebærer at 33 millioner mennesker skal få stikket i armen innen september.

Dette er planen for aldersgruppene:

 • Mai 2021: 60-69 år
 • August 2021: Under 60 år i høyrisikogrupper og 56-59 år.
 • April – oktober 2021: 45-55 år
 • Januar 2022: 35-44 år
 • Mai 2022: 25 – 34 år
 • Juli 2022: 16-24 år
 • September 2022: Under 16 år

Hvilken vaksine du får:

 • Pfizer og Moderna: 80+

Pfizer og Moderna-vaksinene går i første omgang til denne gruppen. Også personer med alvorlig funksjonshemning får Pfizer.

 • Pfizer, Janssen og Moderna: 70-80 år

Pfizer og Moderna er også satt av til denne gruppen. Når Janssen-vaksinen kommer 19. april skal også denne gå til gruppen på mellom 70-80 år, i tillegg til Pfizer og Moderna.

 • Pfizer, Janssen, AstraZeneca og Moderna: 60-69 år

Etter at de overstående har fått vaksinen er det de mellom 60-60 år og de under 60 i risikogruppene som står for tur. Pfizer, Moderna og Janssen vil være prioritert for de over 66 år. De under 65 år kan også få AstraZeneca, og det kan også de over 65 som har samfunnskritiske jobber. Dette er nytt i vaksinestrategien, som tidligere forbeholdt AstraZeneca til de under 55 år.

 • AstraZeneca: 55-60 år

Etter at AstraZeneca-bruken ble utvidet til 65 år for to uker siden er det i hovedsak denne vaksinen som blir gitt til gruppen fra 55-60 år.

 • AstraZeneca: 45-55 år

Også for denne gruppen er det AstraZeneca som gjelder.

Annonse

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!

 

Smittetall:

Tabellen fungerer best på PC.

Annonse