Regnet koker og fordamper som følge av vulkansk varme i bakken. Video: Involcan
Video:

Her koker regnet

Den voldsomme varmen i bakken etter vulkanutbruddet i 2021 får regnet til å fordampe på La Palma.


Morgenens nedbør bringer frem den enorme varmen som fortsatt er fanget i lavastrømmene fra La Palma-utbruddet nesten et år etter utbruddets slutt.

Denne onsdagens kraftige nedbør har rammet store deler av Kanariøyene, inkludert La Palma, der et vulkanutbrudd i 2021 la igjen store mengder lava. 

Det har ført til et helt spesielt fenomen: når regnet treffer bakken fordamper det med en gang, fordi den intense varmen fra utbruddet fortsatt er tilstede i bakken. 

Selv nesten et år etter utbruddets slutt, er det fortsatt mye energi igjen i bakken. 

– Morgenens nedbør viser frem den enorme varmen som fortsatt er fanget i lavastrømmene fra La Palma-utbruddet, nesten et år etter utbruddets slutt, skriver det vulkanologiske instituttet på Kanariøyene på Twitter. 

Den gigantiske dampskyen som har stått opp fra La Palma, har også ført til at fuktig luft over øya nedkjøles raskt. Det gir et lavthengende skydekke over hele området. 

Mange hendelser

Som følge av det kraftige regnet flere steder, har nødsentralen på Kanariøyene vært travelt opptatt i dag. 

– I løpet av ettermiddagen har nødsentralen registrert en rekke hendelser relatert til regn, i forskjellige kommuner sør på Tenerife. Mest har det vært i Arona og Adeje, skriver nødsentralen på Twitter onsdag kveld. Nødsentralen har registrert mange hendelser i dag. Foto: Nødsentralen

I løpet av formiddagen har de fleste hendelsene på grunn av #RainAlert vært lokalisert i #LaPalma, med mer enn 30 inngrep fra nødetatene på grunn av ras, trafikkproblemer, kloakk og drenering i boliger og garasjer. Uten berørt.

Tidlig på dagen gikk regnet mest ut over La Palma, der nødetatene måtte rykke ut til rundt 30 hendelser, på grunn av ras, trafikkproblemer, kloakk og avløp, samt drenering i boliger og garasjer, opplyser nødsentralen.

Ingen personer har blitt skadet som følge av uværet som har herjet denne onsdagen. 

Regn på Gran Canaria

Også sør på Gran Canaria har det regnet godt denne onsdagen. Så langt kjenner ikke Canariavisen til noen større problemer som følge av nedbøren. 

 

 
Video: Ann Cathrin El Allaoui

OBS-varsel

Et gult OBS-varsel for regn gjelder på sør på Gran Canaria frem til torsdag morgen, for inntil 40 mm nedbør på et døgn. 

Klokken 21 er gulvarselet over sør på Tenerife. men et nytt gulvarsel er utstedt for hele Lanzarote og Fuerteventura på torsdag, for inntil 15 mm nedbør på en time.

Debatt
Canariavisen – Nyheter fra Gran Canaria, Tenerife, Kanariøyene oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.