Her lander de første norske charterturistene på Gran Canaria

– Nå flyr vi, sprudler Ving-sjefen. «


Denne onsdagen landet det første norske charterflyet fra Ving og Sunclass Airlines på Gran Canaria.

Om bord var det mange ferieklare nordmenn som har valgt å sette nesa sørover, til tross for at Spania og Kanariøyene er rødt på FHIs smittekart.

– Utrolig deilig

Maiken Skancke var en av de:

– Det var utrolig deilig å endelig kunne komme tilbake. Vi hadde siste Vingfly hjem fra Gran Canaria da verden stengte ned og første tilbake nå. Savnet etter friheten til å kunne reise har vært stor og det var godt å lande på spansk jord igjen i dag, sier hun, og fortsetter:

– Tidsklemma ga oss muligheten til en uke nå, så da var det bare å hive seg rundt å bestille billetter.

Sprudlende Ving-sjef

Ving har planlagt reiser til Gran Canaria en god stund nå. Country Manager i Ving Norge, Marie-Anne Zachrisson, sprudler av glede da Canariavisen snakker med henne:

– Det er herlig å være i gang igjen. Det er nesten på dagen 16 måneder siden vi fløy sist. Både våre kunder og alle kollegene i Ving gleder seg. Las Palmas er en helårsdestinasjon i Vings program. Nå flyr vi!, sier hun til Canariavisen.

Til tross for rundt 20 minutters forsinkelse ut fra Gardermoen, ankom flyet klokken 13:30, et kvarter før oppsatt tid, ifølge Flightradar24.

Ut kom det ferieklare nordmenn på rekke og rad.

Klar for ferie: her kommer de første Ving-passasjerene fra Norge. Foto: Canariavisen

Lange køer og mange folk

Maiken og Hans Kristian Skancke sier de tar forholdsregler, men reagerer på smittevernet på flyplassene.

– Vi er sør på øya, bor privat og tar våre forhåndsregler. Vi føler oss like trygge her som hjemme i Oslo. Vi er vaksinerte og naive, og føler oss trygge selvom smittevernet forsåvidt er helt ute av kontroll med så mye folk og lange køer.

Hun forteller at papirer som coronasertifikat og innreiseskjema ble gjennomgått ved innsjekking på Gardermoen. Det førte til lange køer og ventetid.

– Det tok halvannen time i innsjekkingskøen på Gardermoen. På flyet var de nøye med munnbindbruk og vasket hattehyller og slikt underveis på turen, forteller Maiken.

Da de kom frem til Las Palmas var det ny sjekk av papirene. Spania krever at du enten er vaksinert, har negativ coronaprøve, eller har vært smittet og blitt frisk. I tillegg må man fylle ut et innreiseskjema i appen Spain Travel Health, før man går på flyet.

– Da vi landet i Las Palmas var det nok en gang lange køer for å registrere innreisepapirene. Det var mye folk i bagasjehallen da bagasjen fra flere fly kom på samme bånd, avslutter de to, som nå ser frem til en deilig uke på Gran Canaria.

Godt fornøyd

Også destinasjonssjef i Ving, Jesper Helt, er glad for at nordmenn nå er tilbake. Han forteller at flyet var rundt 80% fullt.

– Først og fremst er vi glade for å ha nordmenn tilbake på Gran Canaria, men også i utlandet generelt. Jeg husker tydelig da vi måtte evakuere destinasjonen våren 2020 grunnet pandemien, så jeg er glad for enda et skritt mot en normal hverdag, forteller han til Canariavisen.

Smitten øker

Smittekurvene har pekt oppover på Kanariøyene i det siste, spesielt på Tenerife og Gran Canaria, og på begge øyene har helsemyndighetene strammet inn tiltakene.

Gran Canaria har 173 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene. Tenerife har 365 per 100 000. Likevel er antallet innlagte på intensivavdeling med Covid-19 relativt lavt, med 30 pasienter. De tilsvarer 7,33% av kapasiteten.

– Må komme oss gjennom det

Nordmannen Bård Ove Myhr bor fast på Gran Canaria, og er administrator for informasjonsgruppa Koronaviruset på Gran Canaria (informasjon og spørsmål). Han tror lettelser kan komme om ikke alt for lenge, til tross for økt smitte.

Bård Ove Myhr bor fast på Gran Canaria og har fulgt smittesituasjonen nøye siden pandemien oppstod. Foto: Privat

– Det sier seg selv at vi kan ikke sitte med tiltak i evig tid og Covid-19, spesielt med Delta, forsvinner ikke med det første. Så på et tidspunkt må det bare få stå til, og vi må komme oss gjennom det, sier han til Canariavisen.

– Med bred smitte av delta, som er ekstremt smittsomt, er det nok ikke noe håp om at smitten skal utryddes. Men så lenge eldre og de i risikosonen er vaksinert så går det bra. Men jeg tror ikke de åpner opp riktig enda. Fremdeles en god del som ikke har fått tilbud om vaksine. Men at de nå er litt nølende med tiltak viser at det er på vei dit.

Fremover vil kapasiteten i helsevesenet avgjøre hvilke restriksjoner som innføres, tror han.

– Andelen ledige senger på intensivavdelingene rundt omkring vil nok være det som er avgjørende for restriksjonene fremover, sammen med hastigheten smitten spres, slik at man ikke mister helt kontroll. Men så lenge eldre og de i risikosonen er vaksinert så går det bra. Dette måtte komme før eller senere og er veien ut av denne pandemien.

Også danske coronaeksperter mener pandemien nå er inne i en ny fase, hvor den ikke er like farlig lenger.

- Covid er ikke farlig lenger. Det er bare behov for restriksjoner der det oppstår lokale smitteutbrudd, og ikke generelt for befolkningen nasjonalt. Alle de menneskene som er utsatte, i tillegg til helsepersonell, er vaksinert, sier overlege og professor i klinisk mikrobiologi ved Panum Instituttet og Rigshospitalet, Niels Høiby, til Dagbladet.

Strenge innreiseregler i Norge

Når passasjerer fra røde og oransje land kommer hjem til Norge, venter det i utgangspunktet en ti dagers karantene. Det gjelder imidlertid ikke hvis du er fullvaksinert.

Er du derimot helt uvaksinert kan du teste deg ut av karantenen med en negativ PCR-test etter sju døgn.

Hvis du har fått én vaksinedose for mer enn tre uker siden kan du teste deg ut av karantenen etter tre døgn.

De som ikke er fullvaksinerte må også teste seg ved ankomst på flyplassen og ha negativ test som er tatt innen 24 timer før avgangstiden på flyet. Mellomlander du på veien er det avgangstiden til det første flyet som gjelder.

Selv om Spania fremdeles er rødt på FHIs smittekart, ble det globale reiserådet opphevet 5. juli, og fargekodene på land i EU som Folkehelseinstituttet har på sitt kart, handler nå først og fremst om hvilke regler som gjelder ved innreise til Norge.