Hjelpeorganisasjon ber myndighetene om å stenge interneringsenteret på Tenerife: –⁠ Et fiendtlig sted, sier organisasjonen


Interneringsenteret Hoya Fria på Tenerife har fått mye oppmerksomhet i de siste dagene, etter at en masserømming fra senteret satt fokus på forholdene de innsatte lever under.

Så langt er 12 av de 24 personene som rømte pågrepet. To av disse ble tatt når de ankom Gran Canaria mandag formiddag.

Nå har den katolske kirkens hjelpeorganisasjon Cáritas bedt myndighetene på Kanariøyene om å legge ned senteret som holder på rundt 100 personer av administrative årsaker.

Mye kritikk

Interneringsentere i Spania har fått mye kritikk. Beretninger fra tidligere innsatte som sier de måtte tisse på flasker, og fengselslignende forhold, har ført til at flere veldedige organisasjoner har reagert sterkt på bruken av disse.

Disse sentrene tilbyr ingen form for organisert aktivitet til de innsatte, slik som trening, skolegang, eller hobbyaktiviteter.

Det betyr at de innsatte har lite annet å gjøre enn å vente.

I dag er seks såkalte CIE-sentere i drift i Spania.

Stigmatiserer

I et intervju med nyhetsbyrået EFE, sier lederen for Cáritas sitt migrasjonsprogram på Tenerife at Kanariøyenes myndigheter kan gå inn for å stenge senteret på Tenerife, selv om det er innenriksdepartementet i Spania som drifter disse.

Cáritas mener regionregjeringens oppgave først og fremst er å jobbe for en politikk som hjelper mennesker fremfor å stigmatisere de, noe organisasjonen mener at disse sentrene gjør.

– Et fiendtlig sted

De innsatte på disse sentrene har ikke gjort noe kriminelt, men sitter likevel under fengselslignende forhold.

Cáritas sier til EFE at senteret i all hovedsak består av gitter og politi, og at det heller bør opprettes åpne mottak med spesialtrent personell, og at CIE-senteret på Tenerife er et fiendtlig sted.