Siste
Ríu Vistamar-ansatte nektet å låne ut hjertestarter til mann med hjerteinfarkt, fordi han ikke var gjest på hotellet. Foto: Tupungato/Shutterstock
Puerto Rico:

Hotellet nektet å hjelpe da mann fikk hjerteinfarkt

– Vi fikk ikke låne hjertestarter fordi han ikke var gjest på hotellet, sier Elisabeth Paulsen opprørt etter hendelsen.


GRAN CANARIA

På fredag fikk en britisk mann i 60-årene hjerteinfarkt på gata, utenfor Hotel Ríu Vistamar i Puerto Rico på Gran Canaria.

Takket være god hjelp fra forbipasserende overlevde mannen og ble hentet av ambulanse – men hotellet rett ved siden av nektet å komme med hjertestarter, angivelig fordi mannen ikke var gjest på hotellet. 

– Det var ikke mye behagelig. Vi følte at det var kulde oppe i all den varmen og kosen vi har. Vi ble sjokkert over behandlingen da vi henvendte oss til hotellet, vakta og resepsjonen for å få hjelp. Han lå ti meter fra vakta og vakta så han, og det var tydelig at han var alvorlig syk, forteller Elisabeth Paulsen til Canariavisen.

To unge italienske jenter hadde fått lagt mannen i stabilt sideleie da de kom. Senere kom også en sykepleier fra Færøyene og en norsk sykepleier fra Oslo til for å hjelpe, frem til ambulansen ankom tre kvarter senere.  

Angivelig skal ambulansen allerede ha sett på mannen tidligere, men dratt igjen, ifølge Paulsen. 

De frivillige som kom til fikk tatt pulsen på mannen, som var uregelmessig og svak. Mannen ga uttrykk for sterke smerter i brystet og nedover armen. 

– Han var grå i ansiktet. Mannen min sprang ned med en gang og spurte vakta på Ríu Vistamar om han kunne låne hjertestarter. Nei, det fikk han ikke. Vi fikk ikke låne hjertestarter fordi han ikke var gjest på hotellet, sier Paulsen opprørt. 

– Så spurte han om vi kunne få låne noen kalde kluter, men nei. Han var ikke gjest på hotellet.

Også i møte med resepsjonen ble paret kontant avvist, da de forsøkte å forklare situasjonen. 

– Jeg sa det kunne stå om liv og død og vi følte at situasjonen var akutt, men vi fikk ikke det. 

Sykepleieren fra Færøyene hadde tilfeldigvis med seg Nitroglyserin – en medisin som brukes mot hjertekramper og utvider blodårene. Det fikk den akuttsyke briten. 

– Da ble han litt bedre og vi fikk litt mer kontakt med mannen, men han hadde fremdeles sterke smerter, forteller Paulsen. 

 En sykepleier fra Oslo og mannen hennes tok også kontakt med hotellet for å få hjertestarter, men fikk også nei til svar. 

– Vi synes det her var veldig ubehagelig. Det var en traumatisk opplevelse. Vi hadde tenkt å leie oss inn på det hotellet til 60-årsdagen min, men det er ikke aktuelt nå. Jeg ble skremt, avslutter Paulsen. 

Vil gå gjennom rutinene

Assisterende hotelldirektør Romina Rodríguez sier hotellet nå vil gå gjennom hva som skjedde. 

– Det viktigste er at det gikk bra med personen. Hotellet har handlingsprotokoller når det oppstår medisinske nødsituasjoner. Vi skal snakke med de ansatte og evaluere hva som skjedde, sier hun til Canariavisen. 

Hun ønsker ikke å svare på om hun mener hotellet utførte sin hjelpeplikt. 

Debatt
Canariavisen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.