Høyesterett med tommel opp til Siam Park på Gran Canaria


Høyesteretten på Kanariøyene har gitt klarsignal for endringer i reguleringene som skal gjøre det mulig å bygge Europas største vannpark på Gran Canaria.

Siam Park har lenge vært planlagt i turistkommunen San Bartolomé de Tirajana, men møtt en rekke hindringer som følge av offentlige reguleringer og krav fra kommunen.

Også den mektige hotellgruppen Hermanos Santana Cazorla har stukket kjepper i hjulene for prosjektet, etter at de anket en sak hvor regjeringen på Kanariøyene suspenderte planene for hurtigtog mellom hovedstaden Las Palmas og Maspalomas, for å gjøre byggingen av parken mulig.

Avviste alle ankepunkter

Det er denne anken som høyesterett på Kanariøyene nå har avvist. I dommen signert av presidenten for høyesterett Antonio Doreste avviser retten de fem ankepunktene til Cazorla-gruppen. Disse gikk ut på at planene om en kollektiv korridor ble suspendert til fordel for en enkelt interesse fremfor fellesskapet, upassende bruk av offentlige midler, mangel på offentlig informasjonsprossesering og mangelen på en rapport om miljøpåvirkning.

Dommen påpeker at en eventuell subjektiv vurdering av hva som er «interesse for fellesskapet» ikke er opp til Cazorla-gruppen, og heller ikke retten, med mindre det er snakk om tydelig maktmisbruk, noe det ikke er i dette tilfellet.
Byråkratiet står fortsatt i veien for Siam Park på Gran Canaria
 

– Klar og tydelig støtte

Videre står det i dommen at en slik vurdering må foretas av politikere, og at reguleringen som gjør byggingen av Siam Park mulig har «klar og tydelig støtte» fra to andre offentlige administrasjoner med ansvarsområde innen byplanlegging.

Retten finner det også tydelig at motivene og interessen for å bygge Siam Park er private, men at denne interessen ikke ekskluderer fordeler for fellesskapet, ettersom prosjektets fordeler er åpenbare med tanke på nye arbeidsplasser, både permanente og midlertidige. Dommen viser til fordelene som fellesskapet har dratt nytte av ved vannparken eid av samme selskap på Tenerife.

Retten dømmer dermed Zazorla-gruppen til å dekke saksomkostninger opp til 3000 euro for hver part i saken. Dommen kan ankes.