Siste
Boligsalget har falt kraftig på Kanariøyene i 2023. Foto: Neme Jimenez/Shutterstock

Hva koster det å eie bolig i Spania?

Mange lurer på hva det koster å eie bolig i Spania. Det er kanskje ikke så rart, ettersom det å kjøpe seg bolig i Spania har blitt mer og mer populært blant nordmenn de siste årene.


Med et varmere klima og lavere levekostnader er det mange som ser for seg å tilbringe deler av året eller pensjonisttilværelsen i Spania.

Men det er viktig å sette seg inn i de faktiske kostnadene forbundet med å eie eiendom i utlandet, før man kaster seg på en budrunde.

Her får du en oversikt over utgiftene du må regne med som boligeier i Spania, men husk at disse utgiftene kun er realistiske eksempler, og ikke en fasit.

Hvor mye sluttsummen blir for deg vil selvsagt variere, basert på hvor du bor og type bolig du kjøper. Men i alt er målet med denne guiden at du får svar på hva det koster å eie bolig i Spania. 

Boligskatt i Spania

Den årlige eiendomsskatten i Spania kalles IBI (Impuesto sobre Bienes Inmuebles). Satsen varierer fra kommune til kommune og baseres på boligens verdi og lokasjon. For en standard leilighet på Spanias sørkyst kan man regne med ca. 500-1000 euro i året.

Ikke-residenter i Spania må i tillegg betale inntektsskatt på 19 % av leieinntektene fra boligen sin dersom den leies ut. Residenter har lavere skattesatser og flere fradrag. Det er ikke bare pålagt å melde flytting til Spania hvis man oppholder seg i landet mer enn 183 dager i året – det kan være meget gunstig hvis du er bolig også. 

Forsikring av boligen

Det anbefales å tegne bygningsforsikring, innboforsikring og ansvarsforsikring for boligen. Forsikring mot rettslige konflikter kan også være lurt. Bygningsforsikring koster vanligvis 200-400 euro per år. Innbo og ansvar ligger på rundt 100 euro hver. Man bør undersøke ulike lokale forsikringsselskaper for å finne den beste prisen.

Hvor mye må jeg betale i fellesutgifter og vedlikehold i Spania?

I tillegg til eiendomsskatten må man regne med å betale fellesutgifter til sameiet eller borettslaget, med mindre du kjøper en enebolig. Dette dekker vanligvis vedlikehold, renovasjon, trappevask og lignende. For en leilighet ligger dette gjerne på 100-300 euro i måneden.

Det må også påregnes jevnlig vedlikehold av boligen og eventuelt hagearbeid dersom man har egen hage. Maling, elektrisk, rørlegger og snekker kan fort løpe opp i flere tusen euro over noen år.

Hvor mye koster strøm, vann og eventuelt gass?

Strøm, vann og gass er selvfølgelig en utgiftspost man må ta høyde for.

Ifølge Institutt for diversifisering og strømsparing i Spania, IDAE, bruker gjennomsnittsforbrukeren 10 500 kWh strøm i året. Gjennomsnittlig betaler de 1400 euro i året for strøm, og gjennomsnittsregningen er på 126,83 euro, ifølge Numbeo

Skal du ha svømmebasseng, air condition ol. gående, vil du trolig betale mer enn dette. 

Hvor mye koster Internett & TV i Spania?

Mange tilbyr pakkeløsninger på internett og TV til rundt 30-50 euro pr. måned. Det er verdt å merke seg at spanske TV-leverandører byr på spansktalende og engelsktalende kanaler, men ikke norske. Derfor bør du medregne kostnader for norske strømmetjenester i dette regnestykket. For Internett lønner det ser å sammenligne, f.eks. ved å se på vår guide, Her får du mest internett for pengene

Du bør også lese vår store guide, Flytte til Spania, hvis du vurderer å pakke sakene for å trekke til varmere strøk. 

Hvor mye koster boligalarm i Spania?

Installering av alarmsystem varierer veldig i pris, fra gratis installasjon til flere hundre euro. Månedskostnaden ligger typisk på 30 - 50 euro i måneden, avhengig av hvilket selskap du velger, hvor du bor og hvor stor bolig du har. Også her lønner det seg å sammenligne, og det kan du gjøre i vår guide, Boligalarm i Spania: Her får du mest for pengene

Andre kostnader

Selv om målet med denne guiden er å regne på kostnader etter kjøpet, er det naturlig å se på andre kostnader også, slik at du får et inntrykk av hva ulike tjenester rundt boligkjøp kan koste deg.

Ved kjøp av boligen må man regne med notar- og registreringsavgifter på rundt 10 % av kjøpesummen. Ved salg må man betale kapitalbeskatning på gevinsten.

Regner man med å leie ut boligen bør man også regne med utgifter til renhold, sengetøyskift, hagearbeid etc. Dette kan fort komme på flere tusen euro i året, og kommer i tillegg til egne skatter og avgifter for utleie. 

Oppsummering

Så hvor mye koster det å eie bolig i Spania?

Totalt for en standard leilighet i Spania må man regne med følgende årlige kostnader:

 • Eiendomsskatt (IBI): 500-1000 euro
 • Bygningsforsikring: 200-400 euro
 • Innboforsikring: 100 euro
 • Fellesutgifter: 1200-3600 euro
 • Strøm: 1400 euro
 • Internett og TV: 600 euro
 • Vedlikehold: 1000 euro
 • Alarmsystem: 360-600 euro
Totalt blir dette ca. 5780 euro i året.

Dette er selvfølgelig et grovt estimat basert på gjennomsnittsverdier. De faktiske kostnadene vil variere betydelig avhengig av faktorer som boligens størrelse og beliggenhet. Men det gir et inntrykk av størrelsesorden på utgiftene man må påregne ved boligeierskap i Spania.

I tillegg kommer engangsutgifter ved kjøp og salg:

 • Notar- og registreringsavgifter: ca. 10% av kjøpesum
 • Kapitalbeskatning ved salg

For utleieboliger er det også årlige utgifter til:

 • Renhold, sengetøy etc.: flere tusen euro
 • Skatt på utleieinntekt: 19% for ikke-residenter

Konklusjon: Så mye koster det å eie bolig i Spania

Selv om kostnadene i Spania er lavere enn i Norge, er det viktig å sette seg inn i de faktiske utgiftene man vil få som boligeier i utlandet. Ved å undersøke alle kostnader i forkant, forsikre seg godt og sammenligne priser, kan man imidlertid navigere trygt og økonomisk gjennom prosessen med å kjøpe og eie bolig i Spania.

Debatt
Canariavisen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.