Hva skjer med eiendomsmarkedet i Mogán etter pandemien?


I denne artikkelen ser vi nærmere på eiendomsmarkedet på Gran Canaria i Mogán kommune. Med verden i pause midt i COVID-19-pandemien lurer mange på hvordan dette vil påvirke eiendomssektoren på Gran Canaria. Vi har spurt verdens største eiendomsmeglerkjede om hva de tenker.

Verden er i unntakstilstand, men midt i alt dette er Sara Nymo, daglig leder leder på et av 162 REMAX-eiendomsmeglerkontorer i Spania, trygg på at deres kontor i Patalavaca ikke vil rammes like hardt som andre steder i landet, og at de er i stand til å gi sine kunder god veiledning.

Vi stilte henne 10 aktuelle spørsmål om boligmarkedet etter pandemien:

Hvordan påvirker pandemien meglerne deres?

– Akkurat nå tilpasser vi oss til en ny virkelighet akkurat som resten av verden, sier Sara Nymo, daglig leder i RE/MAX UTLAND. Hvor mye denne situasjonen vil påvirke våre meglere avhenger av hvor lenge “verden settes på pause” og vi ikke lenger har portforbud. Spanske myndigheter har innført strenge portforbud og restriksjoner som ikke gjør det naturlig å gjennomføre kundebesøk i samme grad som til vanlig. Alle våre meglerne har hjemmekontor og bruker online verktøy, så de er godt rustet til å følge opp sine kunder.

– Internt holder vi jevnlig videomøter og prøver å holde humøret oppe, dette er spesielt viktig for de som bor alene og føler seg isolert, det er på sikt en påkjenning og det er begrenset hvor mange ganger man ønsker å gå i butikken som også er en smitterisiko. For oss i administrasjonen er vi tilgjengelige for meglerne har gjennomført overskjøtinger som planlagt.

Forbereder dere noen drastiske endringer?

– Kjeden vår videreutvikler hele tiden, men etter viruset er fokus blitt endret. Med portforbud og uforutsigbarhet forventer vi at alle ønsker mer informasjon, tettere oppfølging og ikke minst god rådgivning til man er i mål med bolighandelen. Vi er derfor er i full gang med å tilpasse oss våre nye rutiner og ta i bruk en ny kommunikasjonsløsning. Kanskje kommer vi ut av dette både styrket og med tjenester som også kan fungere i vanskelige situasjoner for våre kunder.

Hvem tror dere blir hardest rammet?

– Markedet består av flere segmenter. Børsene har stupt og store verdier er gått tapt på kort tid. Den norske er kronen er også svekket. Covid-19-krisen kan derfor legge igjen dype arr for eiendomsinvestorer. Dette kan f.eks bremse påbegynte og ikke minst planlagte eiendomsprosjekter. Dersom dette blir en langvarig “unntakstilstand” med omsetningssvikt vil eiendomsprisene falle.

Kan dere forutse hvilke prisklasser som vil rammes først?

– Ja, basert tidligere boligkrakk jobber vi med et logisk mønster hvor kan vi forutse hvilke typer boliger og prisklasser som faller først og forventet omløpshastighet. Ved negativ utvikling rammes ikke alle prisklasser like hardt samtidig. For å gjøre det enkelt, rammes boliger i den øvre prisklassen, dvs 500.000 € og oppover, hardest. Deretter 200.000 - 500.000 € og til slutt den laveste prisklassen, opp til 200.000 €. Når markedet tar seg opp igjen øker boligprisene raskest fra laveste prisklasse til høyeste. Den øvre prisklassen vil derfor rammes hardest både før og etter svingninger i boligpriser og omløpshastigheten kan bli lav. Når pandemien og ettervirkningen har lagt seg stiger prisene igjen. Men det kan ta tid og hvor lenge vet vi ikke enda.

Kan du gi noen råd til nordmenn?

En av de største utfordringene i finanskrisen i 2008 var at folk selv prøvde å lese seg opp på eiendomsmarkedet. Noen leste kun overskrifter, andre skilte ikke mellom områdene og generelle statistikker ble lagt til grunn. Det endte med konklusjoner som var basert på feil grunnlag og mange gikk glipp av gode muligheter, for så å senere betale vesentlig mer for tilsvarende eiendommer. Dette synes jeg er synd og vi vil prøve å unngå dette ved å gi god dokumentert informasjon til våre kunder. Det er veldig lett å være etterpåklok, men det trenger ikke være slik, sier hun.

Trenger vi meglere for å ta riktige avgjørelser?

– Det er lett å være boligkjøper og boligselger når sola skinner og kravene til fordypning og kompetanse ikke er nødvendig for vellykkede bolighandler. Så enkelt er det ikke når det ikke lenger er forutsigbarhet og det skjer raske endringer i markedene. Å rådføre deg med en megler kan derfor være klokt. Men velg din megler med omhu. Det er i ekstraordinære situasjoner som dette du virkelig får testet tillit og kvalitet hos meglerhusene og ikke minst hvor mye megleren er villig til å jobbe for deg. Finn en megler du føler du kan stole og la megleren få bevise sin spisskompetanse i det området du ønsker å kjøpe eller selge, ved å spørre om alt du lurer på.

– En profesjonell megler må nemlig kunne noe om etterspørsel, priser og hvordan markedstrendene utarter seg på godt og vondt. Hvis ikke kan ikke megleren hjelpe deg å unngå tidsforbruk, frustrasjon og kjøpe eller selge til riktig pris. Et tips er at du før du kontakter aktører kan gjøre deg opp en mening ved å studere nettsidene. Der finnes normalt også kundereferanser og du kan studere deres boligmarkedsføring. Dette er normalt nok til å velge hvem du skal kontakte først eller styre unna.

Stemmer det at man trenger litt “flaks” for å gjøre bra eiendomshandler?

– Vel, vi hjelper mange med å ha “flaks” hele tiden, så jeg tror ikke så mye på det begrepet i vår bransje. Det er de samme faktorer som bidrar til at hvem som helst kan gjøre gode eiendomsinvesteringer. Uavhengig av markedet kommer det muligheter og det er de som er aktive som stikker av med de beste boligkjøpene.

Hva er disse suksessfaktorene du nevner?

– Først og fremst dreier det seg om å være aktiv og engasjere en kompetent megler som er villig til å overvåke markedet for deg, holde deg informert og til slutt prioritere deg når noe interessant dukker opp. Slik kan du bli du varslet i rett tid før andre. Og har du finansieringen din i orden kan drømmeboligen fort bli din. Det mange glemmer er at noen må være de «heldige» man hører om og ved å velge rett megler kan det like godt bli deg.

Har du noen råd for de som har lagt ut boligene sine for salg?

– Ikke få panikk. Kommuniser med megler og lag en felles plan for hvordan du skal markedsføre boligen din i tråd med markedsendringer. Når markedet er mer konkurransepreget er det viktig med en bred og skikkelig markedsføring som skiller din bolig fra resten og at salgsprisen korrigeres i takt med markedet.

Hva tror du skjer med boligprisene i Mogán kommune?

– Vår prognose tilsier at det også blir prisjustering i Mogán, mens andre steder i Spania kan få det langt tøffere. Når vi studerer demografien i Mogán skiller kommunen seg vesentlig fra andre steder. Det finnes nemlig langt flere turister som eier ferieboliger her. Denne gruppen består av mange eldre og ressurssterke utlendinger som ikke har belånt eiendommene sine. Mange av disse har ingen planer om å selge sine ferieboliger i verdens beste klima. Denne demografien kombinert med at det finnes få store boligprosjekter resulterer i at prisene holder seg ekstra godt her i  Mogán. Nettopp derfor holdt boligprisene seg også godt gjennom finanskrisen i 2008. At vi vil oppleve en prisjustering forventer vi, så ​her gjelder det å holde hodet kaldt, i påvente av at ​ting kan gå tilbake til en slags normalitet, sier hun.

– Midt opp i alt alt som pågår nå, så prøv å husk at Gran Canaria er Europas mest populære ferieparadis på grunn av blant annet direktefly, kort reisetid, stabil region og sommertemperatur året rundt. ​Dette gjør at alt ligger til rette for et fungerende eiendomsmarked ​så snart pandemien avtar.

Nyttig informasjon om eiendomshandel på Facebook

– Vi i RE/MAX har satt sammen et ekspertpanel med partnere, hvor vi legger ut informasjon om eiendomsmarkedet samt hva meglere, boligkjøpere og boligselgere har lov å gjøre under pandemien. Vi lover at alle kan ​like​ informasjonsgruppen REMAX COVID19 på ​Facebook​, uten at våre meglere kontakter dem. Dette skal først og fremst være en informasjonskanal, avslutter Sara.