Video: Pandora dykkeklubb – Facebook

Hvalhaien hadde satt seg fast i en striesekk –⁠ reddet av kanarisk dykker


Da dykkerne skulle gjøre et sikkerhetsstopp mot slutten av dykket kom de ansikt til ansikt med verdens største fisk – hvalhaien Rhincodon typus. Den kom svømmende mot de, noe som er høyst uvanlig oppførsel fra den vanligvis sjenerte fisken.

– Hun endret retning og kom rett mot oss, forklarer den kanariske dykkeren Daniel Ramírez fra Pandora dykkerklubb i Arinaga på Gran Canaria.

Satt fast i striesekk

– Måten den svømte på var ikke normal og når hun nærmet seg så vi at noe var festet til kroppen hennes.

Hvalhaien hadde problemer med å bevege seg normalt fordi en striesekk hadde festet seg til kroppen. Dykkerne tror haien kanskje kom for å få hjelp.

– Hvis han ikke gjorde det bevisst så det likevel ut som om han endret retning for å passere midt mellom oss. Vi var i et område hvor vi ikke forventet et slikt møte, forklarer dykkeren.

Maldivene

Møtet med den store fiksen skjedde ikke på Kanariøyene, men i Maldivene i det Indiske hav, nesten 10.000 kilometer fra øygruppen. Ramírez jobbet som dykkekoordinator for en gruppe på 20 folk fra Spania og Mexico da de møtte på den gigantiske fisken i januar.

Når dykkerne innså at hvalhaien hadde problemer begynte de på den nervepirrende jobben med å hjelpe det store dyret.

– Med nervene mine var det vanskelig for meg å finne kniven min, forklarer den kanariske dykkeren, og fortsetter:

– Jeg var redd for at vi ikke kunne få den løs og at vi måtte forlate den med sekken festet til kroppen.

Ble på stedet

Heldigvis fikk de løsnet sekken på få minutter, men hvalhaien valgte å bli noen minutter sammen med dykkerne som hadde hjulpet henne.

Ramírez begynte å dykke allerede i 2004, og er i dag en instruktør med rundt 5500 dykk under beltet.

– Drømmen

– Et møte som dette er alltid spennende. Det er drømmen til enhver dykker, og hvis vi legger til det at vi klarte å hjelpe han er det en av de mest givende tingene som kan skje med deg, forklarer han til Canarias 7.

Ramírez nevner også et møte med en gigantisk, to meter lang månefisk i Cabrón-området i Arinaga på Gran Canaria. Disse fiskene kan veie opptil et tonn.

Hvalhaien de møtte ga de navnet Hazana, som på det maldiviske språket Divehi betyr «skatt».