Siste
Flight DK1826 til Gran Canaria er klar for innsjekking. Se flere bilder lenger ned i saken.  Foto: Canariavisen

I dag landet de første charterturistene –⁠ slik gikk reisen


Denne lørdagen landet de første charterturistene fra Sverige på Gran Canaria. Canariavisen var med om bord på flyet fra Gøteborg som landet klokken 11:50 på Gran Canaria, og vi dokumenterte reisen fra start til slutt.

Alle holder god avstand når de sjekker inn. Foto: Canariavisen

Mens charter- og ruteselskapene i Norge kansellerer flyvninger på løpende bånd ser det ut til at Ving i Sverige tar en litt annen tilnærming til årets høst og vintersesong.

En tidlig avgang og mange trøtte og ferieglade passasjerer. Foto: Canariavisen

De har nemlig satt opp flere ukentlige avganger fra både Gøteborg og Stockholm til Gran Canaria, Tenerife og Kypros. På Gran Canaria landet det første flyet fra Gøteborg lørdag formiddag, og det ble etterfulgt av to fly fra Stockholm.

Ombord var det selvsagt servering. Kaffe? Te? Foto: Canariavisen

Og det er ingen tvil om at etterspørselen etter ferieturer er tilstede, for flyet var nesten fullt.

Vel fremme og ute av gaten etter landing på Gran Canaria. Foto: Canariavisen

På Kanariøyene skal Ving å ha sitt voksenkonsept Sunprime åpent på Gran Canaria og Tenerife. I tillegg vil familiehotellene i konseptet Ocean Beach Club ha åpent på Gran Canaria, og Family Garden Compostella Beach på Tenerife.

Alle passasjerene blir sluset inn mot helsekontrollen.

Det er streng kontroll når det kommer til helse for å slippe inn i Spania. Alle passasjerer må fylle ut et skjema om sin helse og eventuelle smittede nærkontakter, i tillegg til personalia og reiseinformasjon.

Her må passasjerene scanne sin QR-kode, som de fikk da de fylte ut helseskjemaet i appen Spain Travel Health. Helsepersonell står klare i tilfelle noen har symptomer, og det blir brukt varmesøkende teknologi for å plukke opp personer med feber.

Når skjemaet er fylt ut får man en QR-kode som skal skannes ved ankomst. For at informasjonen skal være så fersk som mulig kan ikke helse-delen av skjemaet fylles ut før det er 48 timer eller mindre til man lander i Spania.

Ute i ankomsthallen venter pressen, som gjerne vil høre hvordan turen har gått.

Etter at vi har passert helsekontrollen som også benytter varmesøkende kamerateknologi for å avdekke om noen av de reisende har feber møtes passasjerene av både nasjonale og lokale tv-kanaler og aviser.

Både nasjonale og lokale aviser og tv-kanaler hadde møtt opp for å hilse turistene velkommen. Canariavisen var også tilstede.

Det er ingen tvil om at svenskene får stor oppmerksomhet. Få av passasjerene hadde nok regnet med en slik velkomst, men for kanariere er gjenopptakelsen av turismen gode nyheter. Kanariøyene går for tiden gjennom både en finanskrise, viruskrise og flyktningkrise, og det er langt mellom de positive nyhetene.

Så venter ivrige guider fra Ving med skilt for å ta imot sine første gjester siden i forrige vinter.

Ving-guidene som ikke har fått arbeide siden i mars står rake i ryggen og er tydelig ivrige. Ingen skal gå glipp av bussen sin, til tross for at de svenske turistene har flyplassen nesten for seg selv. Det er ventet å endre seg i ukene som kommer, for både Tyskland og Storbritannia har åpnet for reiser hit igjen. Britiske og tyske flyselskaper har svart med å sette opp 31 000 flyseter til øygruppen i uka.

Så blir det bussturer til et av hotellene Ving har åpnet igjen. God ferie!

For det svenske paret Kurt og Olga var det liten tvil om hvor de skulle når Ving kunngjorde at de gjenopptar flyvninger til Kanariøyene.

– Godt med sommer og sol. Vi følger oss veldig trygge med munnbind, whiskey og antibac, ler de.

De bestilte som mange andre på reisen for rundt to uker siden, og tok ferien på sparket.

Også noen fastboende har valgt å benytte seg av muligheten til å reise med Ving:

– Jeg bor på Gran Canaria og er storfornøyd med at mitt favorittselskap Sunclass Airlines er i gang igjen til Kanariøyene. Jeg er redd for å bli smittet men bruker både munnbind og visir på flyet. Jeg er meget forsiktig i disse tider. Jeg booket reisen min fra Gøteborg til Gran Canaria på tirsdag, forteller nordmannen Marius.

Ikke alle føler seg like trygge. En reisende som ikke vil stå frem med navn i avisen forteller at hun booket om billetten sin fra i sommer.

– Vi er her på ferie, men føler oss ikke helt trygge. Vi booket om i sommer, men trodde ikke at det ble noe av på grunn av coronaviruset, men så ble det reise likevel.

Omfattende rutiner

– Vi ser frem til å hilse våre gjester velkommen om bord på våre fly og ta hånd om de under sin ferie med oss. Vi vet at mange lengter etter å komme seg av gårde, og for at man skal kunne reise og booke trygt har vi nye, omfattende rutiner på plass, sier konsernsjef i Ving-gruppen Norden, Magnus Wikner.

Ving har tidligere lansert en såkalt trygghetspakke, som inkluderer sikkerhetsrutiner, avbestillingsforsikring og gratis coronatesting ved behov.

Selskapet påpeker også i sin pressemelding at Kanariøyene allerede tilbyr en gratis Covid-forsikring for de som mangler dekning for dette i sin vanlige reiseforsikring.

Ving har allerede satt opp sine ruteplan for sesongen, og sender turister til Tenerife fra Stockholm på søndager, mens flyet til Gran Canaria går på onsdager og lørdager fra 24. oktober. Fra Gøteborg går en avgang i uken, også fra 24. oktober.