Siste
Illustrasjon: Envato Elements

I natt stiller vi klokka


Klokken 01:00 stilles klokken en time frem på Kanariøyene. Også i resten av EU stiller man klokkene natt til søndag, og i Norge skjer dette klokken 02:00.

Sommertid har i mange år vært omstridt og mye debattert i EU, og det er kanskje ikke så rart – når du våkner i morgen har du nemlig fått en time mindre søvn.

Siste søndag i mars

Omstillingen til sommertid gjøres normalt siste søndag i mars, før vi nok en gang stiller klokka siste søndag i oktober tilbake til normaltid.

Sommertid har vært gjeldene i flere land i Europa siden 1916. I Norge har man stilt klokka hvert år siden 1980.

84% vil skrote ordningen

I september 2018 la Europakommisjonen frem et forslag om å skrinlegge sommertiden året etter. Av 4,6 millioner innbyggere som svarte på forslaget var hele 84% for at den sesongbaserte klokkestillingen bør skrotes.
Til tross for det har lovgivere i EU lenge diskutert hvordan dette kan løses. I et lovforslag fra kommisjonen foreslås det at medlemslandene selv skal få bestemme om de ønsker å ha permanent sommer- eller vintertid, men anbefalte at naboland som ligger i samme tidssone blir enige seg i mellom.

Europaparlamentet stemte for å kvitte seg med praksisen fra 2021, men Europarådet har så langt ikke tatt stilling til dette.
– I EU har det ikke vært fremdrift i saken i løpet av det siste året. Det vil si at forslaget om å gå bort fra sommer- og vintertid ikke er vedtatt i EU enda. Så lenge EU fortsatt skal stille klokken mellom sommertid og vintertid vil vi i Norge også gjøre dette, sier Martin Brekke Nygaard, kommunikasjonsrådgiver i Nærings- og fiskeridepartementet, til Dinside.

Dermed må vi altså nok en gang finne oss i at vi mister en time søvn.
De fleste digitale klokker i dag stiller seg automatisk når tiden er inne, men skulle du ha et gammelt urverk eller en klokke du må stille manuelt er det kjekt å vite at klokka skal stilles frem mot sommeren.