Siste

Ikke ankomstkaos denne lørdagen: –⁠ Herlig å være tilbake!

Denne lørdagen gikk det bedre på Gran Canaria-flyplassen, etter at helsedepartementet økte bemanningen og koordinerte bedre med flyselskapene. «


Denne lørdagen var det duket for mange ankomster på Gran Canaria-flyplassen. De siste ukene har det oppstått kaos hver lørdag, når mange internasjonale flyvninger ankommer samtidig.

Tusenvis av passasjerer har blitt stående som sild i tønne på lørdager, mens de venter på å slippe gjennom den obligatoriske helsekontrollen.

Gikk bedre

I dag gikk det derimot langt bedre på flyplassen. Flere av passasjerene som Canariavisen har snakket med i dag bekrefter dette.

– Vi ble positivt overrasket, da vi hadde lest om tidligere lørdager. Gikk nok en time før bagasjen kom, men det får vi tåle, sier Åse Solberg Vestli til Canariavisen.

Også norske Margot Dyrstad Skår ble positivt overrasket denne lørdagen.

– Vi ble positivt overrasket over hvor bra det gikk på flyplassen. Ingen køer. Vi ble enkelt guidet til dit vi skulle vise QR-koden. Vi ventet 20 minutter på bagasjen og har ingenting å klage over, sier hun, og legger til:

– Vi har ikke vært her siden 2019. Smittevernet føler jeg ble tatt på alvor. Faktisk bedre enn da vi var på Kreta i sommer.

– Mye mennesker

Andre forteller at det fortsatt var trengsel på flyplassen i dag, noe som gjør det vanskelig å overholde kravet om 1,5 meters avstand.

Norske Pia Hollseter ankom denne lørdagen. Hun skal være en uke på ferie, og strålte da Canariavisen tok kontakt:

– Ja, det var mye mennesker på liten plass. Det var ikke mulig å holde avstand, men det er bra med påbud om munnbind. Helt herlig å være tilbake!

Fikk refs

Denne uken fikk flyplassoperatøren Aena refs, da presidenten i øyrådet på Gran Canaria la ansvaret for de store forsinkelsene over på de.

– Øyrådet vil ikke tolerere en gjentakelse av det pinlige kaoset med køer og ventetider på mer enn to timer, som skjedde forrige helg på flyplassen, tordnet øyrådspresident Antonio Morales, og fortsatte:

– Vi krever at Aena gjennomfører sitt oppdrag og tar seg av toppene i trafikken som skjer på ledende turistdestinasjoner, slik som Gran Canaria, og som krever effektiv og velorganiserte flyplasstjenester.

Økte bemanningen

Som en følge av kaoset har både Aena og helsemyndighetene økt bemanningen.

Helsedepartementet økte blant annet bemanningen med 25% ved diskene for å vise frem sin dokumentasjon.

SOM SILD I TØNNE:

Papir er best

For å reise inn i Spania trenger man et coronasertifikat som bekrefter negativ prøve, vaksinering eller naturlig immunitet, hvis man reiser fra et høyrisikoområde.

I tillegg må alle som reiser inn ha fyllt ut skjemaet Spain Travel Health. Når dette er gjort får man en QR-kode som skal leses av ved ankomst.

Flere nordmenn som Canariavisen har snakket med sier det går raskere i helsekontrollen, hvis man har dokumentasjon som coronasertifikat og QR-kode fra innreiseskjemaet på papir.

Folk som knoter med skjemaet på mobilen, går tom for strøm eller bruker lenger tid på å finne frem den nødvendige dokumentasjonen, forsinker prosessen.

Ankommer uten dokumentasjon

Lederen for turist- og gjestfrihetsforeningen FEHT, José María Mañaricua, forklarte i en uttalelse denne uken at opptil 8% av passasjerene som ankommer, ikke har den nødvendige dokumentasjonen på plass.

Forrige lørdag skal det ha kommet nesten 2500 passasjerer uten QR-koden eller coronasertifikatet. Dette bidrar til kaoset som har oppstått, mener han.

Canariavisen skrev om problemene allerede i begynnelsen av november.

Aena har tidligere nektet for at det var slike problemer, til tross for at bilder og video som Canariavisen fikk tilgang på i oktober, viser det stikk motsatte.

Det oppstår stadig vekk kaos i ankomsthallen på Gran Canaria - spesielt i helgene. Da står tusenvis av folk som sild i tønne for å scanne QR-koden fra innreiseskjemaet. Foto: Ole Lie

Kaoset som har oppstått tyder på dårlig planlegging i forkant. Bilder fra flyplassen i oktober viser at det var forventet lange køer. Likevel oppstod det kaos.

– Her må det vel være folk som enten ikke kan telle, eller ikke kan vurdere sannsynligheter. Når medisinen – altså kontroll av sertifikatet – fører til høyere smittefare enn risikoreduksjonen de eventuelt mener å oppnå med sertifikatkontroll, så er det noen som ikke tenker så veldig logisk, sa nordmannen Ole Lie på melding til Canariavisen, etter at han ankom en lørdag i oktober.