Siste
Akutten på Insular-sykehuset i Las Palmas 15. desember. Foto: Privat

–⁠ Ikke dra til sykehuset

Doctor Negrín-sykehuset er så overbelastet at de nå ber pasienter med symptomer på luftveisinfeksjon om å ikke oppsøke sykehuset, med mindre det er helt nødvendig.


Sykehusene i Spania, inkludert på Gran Canaria, er nå hardt presset av en bølge pasienter med luftveisinfeksjoner som influensa og covid-19. 

Dette har skapt stor belastning på akuttene, og helsepersonell advarer nå folk mot å oppsøke sykehuset hvis de har forkjølelsessymptomer, med mindre det er strengt nødvendig. 

Ber folk snu i døra

For å lette på trykket har Doctor Negrín-sykehuset på Gran Canaria hengt opp plakater som ber folk snu i døra. 

De oppfordrer folk med symptomer om å holde seg unna sykehuset, og minner om viktigheten av munnbind og god håndhygiene.

Ber om tiltak

Også fastlegene på Kanariøyene roper nå varsku og ber om tiltak for å bremse smittespredningen på legesentre og sykehus. 

I feriehøytiden er det lavere bemanning, samtidig som flere pasienter er syke. 

Den spanske foreningen for familie- og samfunnsmedisin har tatt til orde for å gjeninnføre munnbindpåbud på legekontorer og sykehus. 

Bruk av masker og tilstrekkelig håndhygiene anbefales sterkt på grunn av økningen i luftveisinfeksjoner. Du blir minnet på at influensa- og covid-19-vaksinasjonskampanjen er i gang. Ikke besøk sykehuset hvis du har symptomer. La oss ta vare på alles helse, står det å lese på sykehusets plakater.

Bruk munnbind

Foreningen for fastleger på Kanariøyene har også gått ut med oppfordringer om å bruke munnbind, og ber folk med lette symptomer om å droppe legebesøket.

Har du derimot alvorlige pusteproblemer bør du oppsøke lege så raskt som mulig, ifølge foreningen. 

Foreningen sier at stadig flere pasienter med symptomer på luftveissykdommer kommer inn på legesentre uten munnbind. 

I stedet for å gå til legen bør du ta smertestillende, drikke mye vann og hvile, dersom du har milde symptomer, understreker foreningsleder Ana Joyanes i en uttalelse til kanarisk presse. 

– Vi ser pasienter med luftveissymptomer på legesentrene som ikke bruker munnbind. Å dra til helsesenter for å behandle forkjølelsessymptomer bidrar bare til at systemet kollapser og at andre pasienter blir smittet, sier Joyanes.

Foto: Alexandros Michailidis/Shutterstock

Influensa A florerer

Ifølge den spanske foreningen for akuttmedisin, er det spesielt en økning av influensa A-smitte som har satt sykehusene under press nå. 

Mangelen på sengeplasser både på Kanariøyene og i Spania, har ført til lange køer på akuttmottakene de siste ukene, slik Canariavisen har skrevet om tidligere

– Det er ikke et bemanningsproblem, selv om de også er tilstede, men mangelen på senger. Pasientene varierer fra unge med symptomer på influensa som oppsøker akutten fordi fastlegen forskyver timen deres, til personer over 80 år med influensa-relatert lungebetennelse som ender opp på sykehus. Noen dør, sier visepresident Pascual Piñera i den spanske foreningen for akuttmedisin til nyhetsbyrået Efe. 

 

Disse bør vaksinere seg

Det kanariske helsedepartementet har også gått ut med en klar oppfordring om å vaksinere seg mot både influensa og covid-19. Dette er spesielt viktig for å forebygge alvorlig sykdom, skriver helsedepartementet i en uttalelse. 

De anbefaler vaksinene til alle gravide, de over 60, personer i risikogruppene for covid-19 og influensa, personer som bor med noen i risikogruppene, og folk i samfunnskritiske jobber. 

Det understrekes også at munnbind bidrar til å hindre smittespredning. 

 

 

Behandling av influensa

  • Hvile og ro er viktig for å gi kroppen en sjanse til å komme seg.
  • Ved høy feber er det viktig med mye væske. Ellers behandles influensa som en vanlig forkjølelse.
  • Et barn med influensa kan gå tilbake til barnehagen når feberen er borte og allmenntilstanden tillater det.
  • Det er vanlig å bruke febernedsettende og smertestillende medikamenter (paracetamol er foretrukket) dersom du er plaget.
  • Medisinene lindrer plagene, men de forkorter ikke sykdomsforløpet.
  • Antibiotika hjelper kun mot bakterier og har derfor ingen effekt mot influensavirus.
  • Influensa er en betennelse i luftveiene forårsaket av influensavirus.
  • Tilstanden medfører vanligvis feber, slapphet, tørrhoste, hodepine og muskel-/leddsmerter.
  • Snue og sår hals i tillegg er ikke uvanlig.
  • De fleste barn vil ikke trenge legetilsyn ved influensa
  • Kilde: NHI