
Ikke et nytt Eyjafjallajökull
Flyanalytiker tror ikke folk trenger å bekymre seg for vulkanutbruddet på Island denne gangen.
Etter at vulkanutbruddet fra Litli-Hrútun på Island startet på mandag, har flere medier meldt at flyselskapene følger med på utviklingen.
Utbruddet startet 16.40 i går, og kom etter flere dager med over 11 900 jordskjelv, ifølge islandske RUV.
Og selv om det nå er 13 år siden, er det mange som fortsatt har utbruddet i 2010 friskt i minne. Da sendte nemlig vulkanen Eyjafjallajökull ut så mye aske at flytrafikken i Europa ble rammet hardt.
Men vulkanutbruddet nå utgjør ingen fare for flytrafikken, mener flyanalytiker i Win Air AS, Hans Jørgen Ælnes.
– Vulkanutbruddet på Island vil ikke gi noe trøbbel for luftfarten i Norge og Europa. Mest sannsynlig ikke noe på Island heller, sier flyeksperten, som tror dette går helt fint.
– Det blir nok mer en turistattraksjon enn noe som setter flyene på bakken, heldigvis, forklarer han.
Ikke et nytt Eyjafjallajökull
I 2010 var det derimot langt mer alvorlig. Da smalt det fra vulkanen Eyjafjallajökull. Utbruddet sendte store mengder aske opp i atmosfæren, som førte til store problemer for luftfarten i Europa.
– Aske er ikke noe som skal inn i flyenes motorer. Derfor ble det store utfordringer, forklarer Elnæs, om 2010-utbruddet.

Overrasket av aske
Han peker på tidligere ulykker, blant annet da en Boeing 747 fra British Airways på vei fra Australia til Singapore fikk store problemer på grunn av et vulkanutbrudd i Indonesia i 1982.
Motorene stoppet på 37
000 fot, og pilotene fikk såvidt start i de igjen nærmere bakken. Da flyet gikk opp igjen sa det stopp på nytt.
– Det var asken sin skyld, noe pilotene ikke visste. De fløy i tillegg på natten. Men de fikk motorene i gang igjen og denne gangen holdt pilotene flyet så lavt som mulig, mens kursen ble satt mot nærmeste flyplass, forteller Elnæs.
Da de nærmet seg flyplassen oppdaget de til sin fortvilelse at de nesten ikke kunne se gjennom cockpitvinduene.

– Asken hadde mattslipt glasset, men de dyktige British Airways-pilotene klarte å lande, og ingen kom til skade, avslutter flyeksperten.
Etter hendelsen ble det innført nye rutiner, og disse førte blant annet til at mange fikk reisene sine ødelagt av vulkansk aske i 2010.