Siste
Foto: Antonio Guillem/Shutterstock
MENING:

–⁠ Ingen skam å dra til syden

Men «ekspertenes» feriemoralisme vil ingen ende ta.


Dette er et debattinnlegg. Meningene er skribentens egne. 

 

Den siste tiden har en rekke «eksperter» dukket opp i mediene for å fortelle nordmenn hvor de bør tilbringe ferien sin.

Disse ekspertene spenner fra banksjefer som Mikolajczyk i Bluestep Bank til forbrukerøkonomer som Thea Olsen i Handelsbanken.

Deres budskap er tydelig: bli hjemme.

Blodrøde sjokk-skrekk-advarsler

Banksjefen Mikolajczyk uttrykker bekymring over at mange nordmenn planlegger å bruke kredittkort for å betale for ferien.

Han mener vi bør holde oss hjemme for å unngå økonomiske vanskeligheter, og frykter at folk kjøper ferie på kreditt. 

Thea Olsen på sin side minner oss om at «det beste i livet er gratis», og at vi bør senke feriepresset for barnas skyld.

Samtidig hører vi fra reiseforsikringsselskapene som stadig advarer mot at frykt ikke dekkes av reiseforsikringen, og meteorologene, som prøver å advare mot hetebølger med blodrøde varmekart. Sistnevnte bør naturligvis ikke bagatelliseres – hetebølger som de vi har sett den siste tiden i Europa, tar mange liv, og folk som reiser bør naturligvis være klar over risikoen.

Men alle skrekkadvarslene har tydeligvis fungert. Aldri før har så mange meldt seg inn i Den norske turistforening før sommeren. 

– Det er tydelig at folk planlegger norgesferie i år, og vi ønsker hver eneste en hjertelig velkommen til våre hytter og turer, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang, i en pressemelding.

Norgesferie på død eller liv

Og det er forsåvidt greit. Det er ingenting galt med en Norgesferie.  Det som er påfallende, er hvordan disse ekspertene unisont forsøker å påtvinge oss deres syn på hva som er «riktig» ferie.

Og riktig ferie, skal vi tro ekspertene, er en svindyr Norgesferie som folk flest slettes ikke har råd til. Ja, for det kan faktisk være billigere å reise til syden enn å bli hjemme. 

Når folk flest sliter litt med å få endene til å møtes, kan dessuten en virkelighetsflukt til et deilig sydenland være nettopp det vi trenger for å ikke bli spik spenna gærne.

Ikke nok med at «ekspertene» spiller på foreldres dårlige samvittighet og forteller oss hvilken ferie som er best for ungene – nei – vi skal også stadig bli fortalt at vi ikke har råd til å reise til syden.

Reiselivsjournalist Odd Roar Lange går samtidig ut med en kraftig advarsel til foreldre som våger å ta med barna på fly. Et «smertehelvete» kaller han det. 

Lett å bli irritert

Bismaken er at de fleste av oss slettes ikke har råd til en Norgesferie. At kronekursen har hatt skakk kjøl det siste året, kommer utelukkende utenlandske turister til gode. 

Det er lett å bli irritert over den moralske pekefingeren som rettes mot oss, når alt vi ønsker er litt oppholdsvær, sol og en øl som koster under 120 kroner. 

Og det får vi i syden. Enten du reiser til Gran Canaria eller Hellas. Ferie trenger ikke å være så komplisert. 

Ferievalg er individuelt

Ferie handler om å koble av, oppleve nye ting og skape minner. For noen er det å ligge på en brygge og fange krabber den ultimate ferien.

For andre er det å oppleve nye kulturer, smake på eksotisk mat og nyte varmen i Syden som gir glede og avkobling.

Det er ingen universell oppskrift på den perfekte ferien, og det bør heller ikke være opp til ekspertene å bestemme hva som er best for oss.

Det tror jeg den gjengse nordmann klarer fint selv, enten de betaler ferien på kredittkort og høster bonuspoeng, eller bruker oppsparte midler for å unne seg litt strandkos. 

Naturligvis, har du dårlig hjerte og synes 25 grader passer inn under Dagbladets beskrivelse av et kokende Europa, kan kanskje Norgesferie med 15 grader og regn på fjellet høres fristende ut. Og da tror jeg du er i stand til å finne ut av det sjøl. 

Ferie er ikke en luksus for de få

Jeg sier ikke at privatøkonomien gi rom for sydenferie.

Det er vel ingen som anbefaler å sette seg i dyp gjeld for å kunne ta en ferie.

Det skjønner også folk flest, og at tre av ti nordmenn vurderer å betale ferien med kredittkort er ikke så alarmerende som Blue Step-sjefen skal ha det til. 

Men å antyde at vi bør gi opp utenlandsreiser helt, fordi «alle» skal spare penger, er en overforenkling.

Mange nordmenn har planlagt og spart for å kunne reise. For dem er en tur til Syden en etterlengtet pause fra en hektisk hverdag, og det skal de kunne gjøre med god samvittighet.

Om de velger å betale ferien med kredittkort, er det ikke dermed sagt at de ikke betaler regningen etterpå. Delbetaling er vi nordmenn ekspert på, og mange av oss synes jakten på bonuspoeng er halve moroa. 

Samvær og opplevelser

Men det er sant som forbrukerøkonom og nå barneoppdragelses-ekspert Thea Olsen skriver i sin kronikk i VG: barn husker samvær.

Men barn husker også de spennende opplevelsene fra en utenlandsferie.

Å redusere ferieminner til kun regnvær og krabbefangst er en romantisering som ikke nødvendigvis speiler virkeligheten for alle.

La oss heller fokusere på å være til stede for våre barn, og ikke minst oss selv, uansett hvor vi befinner oss. Enten det er på hytta på Golsfjellet eller på en strand på Gran Canaria. 

La oss ta tilbake ferien

I stedet for å la «ekspertene» diktere våre ferieplaner, la oss selv bestemme hvor vi vil dra og hvordan vi vil tilbringe vår tid.

Det er ingen skam å bli hjemme. Men det er heller ingen skam å dra til syden.

For mange viser det seg å bli billigere enn Norgesferie. Det var i alle fall tilfellet i fjor, når Canariavisen sammenlignet priser på nettopp Gran Canaria-ferie og Norgesferie.

For andre blir det kanskje dyrere, men vi gjør det likevel – og grunnen til det er god – vi synes det er verdt det.

Ferien er vår tid til å slappe av, oppleve nye ting og skape minner.

Vi slipper kanskje ikke unna de nedlatende formaningene fra økonomer, banksjefer, meteorologer eller mammaer som aldri var i syden som barn. 

Men det betyr ikke at du må droppe sydenferien av den grunn. Det gjør du nemlig som du vil med. 

God sommer!