Innfører krav om coronasertifikat på offentlige steder

Domstolen ga tommel opp til øyregjeringens forslag om krav til coronasertifikat på offentlige steder – men det skal være frivillig for bedriftene om de vil innføre det eller ikke. De som sier ja, får færre restriksjoner. «


Da øyregjeringen på Kanariøyene dro duken av et nytt forslag til krav om coronasertifikat på offentlige steder, ble dette møtt med skepsis av mange.

Domstolen har tidligere nektet myndighetene å innføre dette og kalt det et brudd på personvernet.

Nå har høyesterett på Kanariøyene likevel gitt tommel opp til øyregjeringens forslag.

Ulikt det tidligere forslaget, skal ordningen nå være frivillig for bedriftene, som kan velge om de vil innføre dette eller ikke.

Går de med på øyregjeringens opplegg får de mindre strenge restriksjoner – f.eks. i form av økt gjestekapasitet og utvidet åpningstid.

LES OGSÅ: Slik fungerer kravet til coronasertifikat på Kanariøyene

Fra 10. desember

Den nye forskriften som innfører dette skal tre i kraft 10. desember. Dermed kan restauranter og barer begynne å kreve coronasertifikat av gjester og ansatte fra denne datoen.

Også på konserter og andre, større arrangementer, kan dette bli et krav.

Foreløpig skal tiltaket vare i én måned, men den kan bli utvidet ved behov.

Hotell- og utelivsbransjen har vært en av pådriverne bak forslaget, som de mener er et bedre alternativ enn tidlige stengetider og kapasitetsbegrensninger.

Tiltaket vil også gjelde på øyer med lavt risikonivå, slik som Gran Canaria og Tenerife.

Gjelder også på øyer med lite smitte

Alle øyene er for tiden på nivå 1 (grønt), med unntak av Fuerteventura, som gikk til nest høyeste tiltaksnivå på torsdag.

Smittetrykket på Kanariøyene er for tiden stigende. Øygruppen som helhet har 210 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene. Dette er nesten en dobling av smittetrykket, sammenlignet med for to uker siden.

Tenerife har 198 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene, mens Gran Canaria har 225. Til tross for dette har øyregjeringen valgt å holde øyene på laveste risikonivå.

Lanzarote har 157 smittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene, mens Fuerteventura, som altså er på nest høyeste risikonivå, har 364 per 100 000.