Illustrasjon: Envato Elements

Innførte vannrestriksjoner, men nektet å forklare hvorfor


Torsdag 26. november sendte Mogán kommune ut to varsler om vannforsyningen i kommunen. Det første meldte om vannrestriksjoner på grunn av farlig kranvann i La Vistilla, Veneguera og det såkalte Arguineguín II-området.

Uten å forklare noe som helst om årsaken, skrev kommunen i sitt varsel at en feil på ledningsnettet kunne gjøre vannet farlig, og at det ikke kan brukes til matlaging eller drikke.

Den andre meldingen fra kommunen gikk ut på at reservoaret som forsyner et annet område i Arguineguín, kalt Arguineguín I, måtte desinfiseres 1. desember.

Tre ganger på en måned

Dermed har Mogán kommune pålagt vannrestriksjoner eller stengt av vannforsyningen tre ganger på en måned.

I de to siste tilfellene har kommunen fått kritikk for å ikke forklare innbyggerne hvorfor vannet nå er så farlig å drikke at kommunen så seg nødt til å innføre restriksjoner.

Partiet Nueva Canarias tok derfor saken i egne hender, og kontaktet Informasjonssystemet for nasjonalt vannforbruk, SINAC, som er underlagt Helsedepartementet.

Avvikende verdier

Partiets etterforskning har avslørt at vannrestriksjonene som nå er innført i La Vistilla, Veneguera og Arguineguín er som følge av avvikende verdier av klorid og natrium i vannet. SINAC anbefaler desinfeksjon og rensing av ledningsnett og systemer for å løse situasjonen, skriver avisen Canarias Ahora.

Det andre varselet, som ble sendt ut 26. november, opplyser om at rensing og desinfisering av et reservoar som forsyner det såkalte Arguineguín I-området er nødvendig.

Kommunen skylder på problemer i infrastrukturen, men ville ikke si noe om hva som gjør vannet så farlig.

Høye verdier av bor

28. oktober ble det sendt ut varsel om at vannrestriksjoner i Playa de Mogán, Cercado, El Hornillo, Lomo Quiebre og El Palmito på grunn av høye nivåer av grunnstoffet bor i vannet.

Dette stoffet er forbundet med senket fødselsvekt og skadelig effekt på testikler (atrofi) i dyreforsøk, men så langt har man ikke kunnet overføre disse resultatene til mennesker, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

– Slurvete

Nueva Canarias understreker at de allerede i april 2018 ba ordfører Onalia Bueno om å iverksette en plan for overvåkning, vedlikehold og rensing av alle offentlige vannreservoarer i kommunen. Denne forespørselen ble rettet til ordføreren etter at innbyggere hadde reagert på tilstanden i et av hovedreservoarene, skriver partiet i en pressemelding.

– Det er overraskende, i lys av denne sistuasjonen med strukturell sårbarhet i vanndistribusjonssystemet i Mogán, at kommunerådet har redusert midlene som skal dekke denne typen utgifter, skriver partiet.

Nueva Canarias kaller kommunens innsats for «slurvete», og påpeker at kommunen allerede i 2014 ble ilagt sanksjoner for mangel på kvalitetskontroll i den offentlige vannforsyningen.

Så langt har det ikke kommet noen ny informasjon fra kommunen om når vannet blir trygt å bruke som normalt igjen.