Iskremer trekkes tilbake etter funn av ulovlig plantevernmiddel


Nestlé tilbakekaller minst 46 iskremvarianter fra butikkhyllene etter funn av det kreftfremkallende stoffet etylenoksid i produktene.

Ulovlig plantevernmiddel

Dette ulovlige plantevernmiddelet er også funnet i en rekke andre produkter rundt i Europa, og flere produkter har den siste tiden blitt tilbakekalt av produsentene etter mulige funn.

Trekkes tilbake

I en pressemelding skriver produsenten Froneri, som lager disse produktene på vegne av Nestlé, at de ble varslet om en mulig forurensning fra en underleverandør og at produktene raskt fjernes fra butikkene.

I en senere pressemelding skriver selskapet at dette kun gjelder spesifikke varepartier.

– Ingen produktkategorier er fullstendig påvirket og ikke alle produkter i samme parti er nødvendigvis påvirhet heller. Det samme partiet har flere produkttyper, og noen kan ha brukt den påvirkede stabilisatoren, andre ikke, skriver selskapet.

Her kan du sjekke

Produsenten ber nå alle som har iskrem fra Nestlé om å besøke en egen nettside for å sjekke om deres vare er påvirket.

Der kan man skrive inn parti-nummeret for å sjekke om varen er tilbakekalt.

Også funnet i Norge

Også i Norge har det blitt funnet etylenoksyd i en rekke produkter med bindestoffet johannesbrødkjernemel. Dette inkluderer partier med postei fra Stabburet, rømmedressing som følger med enkelte BigOne-pizzaer, føtegratinerte poterer fra REMA 1000 m.fl, skriver Nettavisen.

Inntak av små mengder etylenoksid skal ikke være helsefarlig eller medføre noen akutt risiko for helseproblemer, men kan være skadelig ved inntak over tid.

Mangel på åpenhet

Ifølge forbrukerorganisasjonen FACUA, har Nestlé og Froneri nektet å legge ut noen offisiell liste over hvilke produkter som er rammet.

Ifølge organisasjonen har de fått meldinger fra ansatte hos produsenter som tyder på at Nestlé, Milka, Toblerone, Oreo, Nuii, Princesa, La Lechera og Smarties kan være påvirkede merkenavn. Alle disse er markedsført av Nestlé i Spania.

FACUA skriver at listen ikke er komplett og krever at Nestlé og Froneri er åpne om hvilke produkter som kan være rammet. De har også fremmet krav til det spanske mattilsynet AESAN om å publisere hele listen over disse produktene.

Froneri har i en pressemelding svart på påstandene fra FACUA slik:

– Listen de publiserer er hverken offisiell eller bekreftet og kan villede forbrukere.

Det spanske mattilsynet sier de også deler bekymringen over rester av etylenoksid i mat, i en uttalelse.

EU fant stoffet i 2020

De første tegnene til at noe var galt kom allerede i september 2020, da matsikkerhetskommisjonen i EU, RASFF, meldte fra om høye nivåer av plantevernmiddelet i bestemte partier med sesamfrø fra India, som befant seg på det europeiske markedet.

AESAN utelikker imidlertid en akutt risiko og påpeker også at det er langtidsinntak som er bekymringsverdig.

Også visse sjokolademerker har blitt trukket tilbake og rammet av forurensningen.

Selskapet som produserer blant andre Mars-sjokoladen, M&M, Snickers og Twix-iskremer har varslet om mulige funn i egne produkter.

FACUA skriver at de råder forbrukere som har disse produktene om å ikke spise de og ber de kontakte butikkene for å kreve pengene tilbake.