Siste

Kabinansatte i Ryanair: vi tjener 6 euro på en flytur - må betale 3 euro for en flaske vann ombord


Derfor streiker de: En kabinansatt forteller om elendige arbeidsforhold og dårlig lønn i Ryanair.

Bakgrunn: Kabinpersonalet i Ryanair går ut i streik 25. og 26. juli

Les også: Ryanair forbereder seg til storstreik i Spania

«Alejandro» er redd. Redd for at han skal miste jobben. Redd for at Ryanair vil straffe han for å fortelle sin historie. Han er ikke tilknyttet noen fagforening - det får han ikke lov til. Derfor bruker vi ikke hans ekte navn.  Men Alejandro er fast bestemt på å fortelle sannheten om arbeidsforholdet med Ryanair.

Derfor streiker vi

Alejandro har gått på universitetet og har utdanning som kabinansatt, men han kan tjene så lite som 6 euro på én flytur, og da kan han ikke bli tørst på jobb. Selskapet tar nemlig også 3 euro for en vannflaske, både av passasjerene og de ansatte.
Det kan høres ut som moderne slaveri.

Alejandro er ansatt via et arbeidsbyrå. Det betyr at det ikke er Ryanair som betaler lønnen hans, men en underleverandør som er basert i Irland.

- De tvang meg til å overføre all lønn til en konto i Irland, så jeg kan ikke be om boliglån i Spania, jeg har jo ingen kredittverdighet.

Men det er større problemer som plager Alejandro nå.

Ingen arbeidsrettigheter i Spania

- Jeg har ingen arbeidsrettigheter. Hvis noe skjer med meg må jeg til en irsk domstol med en advokat der, og jeg må betale for alt selv. Hvis jeg får sparken får jeg ikke gjort noe. Selv om Ryanair har tusenvis av ansatte over hele Europa har ikke disse arbeiderne noen tillitsvalgte. 

Alejandro begynte i Ryanair for et og et halvt år siden. Da han studerte på universitetet så han hver dag studentene som var på vei til et flyselskapsakademi.

- De så veldig glade ut og jeg ville virkelig dedikere meg til det, så når jeg avsluttet utdanningen min begynte jeg på kurs, forteller han. 

- Det jeg ikke trodde på den tiden var at jeg ikke skulle få fast lønn.

Alejandro har som hundrevis av andre i lavprisflyselskapet 6 euro betalt per time. Han får bare betalt fra dørene lukkes til dørene åpnes. Tiden han bruker for å reise til flyplassen og møter på flyplassen før avreise får han ikke betalt for.

Derfor ender han opp med å kun tjene 6 euro på en flytur fra London til Dublin. Hvis Alejandro blir tørst må han ut med 3 euro for en flaske vann ombord. Blir han tørst to ganger har hele lønna gått tilbake til Ryanair.

Men dette er ikke det verste, sier han. Det verste er presset han blir utsatt for på jobb.

- Du har minimumsalg som tvinger deg til å overvelde passasjerende, du må hele tiden tjene penger for selskapet, mellom 1000 og 2000 euro per dag. Kabinbesetningen skal være der for sikkerheten, ikke for å selge lodd og parfymer, sier han. 

Betaler full pris

Hvis de kabinansatte vil ha seg en matbit eller noe å drikke må de betale av egen lomme. Rabatt kan de se langt etter.

- Andre selskaper gir de ansatte vann og en matbit fordi sikkerheten ofte gjør at vi ikke kan ta med vannflasken. 

Alejandro er ikke den eneste som lider av denne situasjonen. Det er mange arbeidere over hele landet som nå vil gå ut i streik. Noen familier overlever ikke på det de tjener i full jobb.

- Jeg har et vennepar som er gift og begge jobber i Ryanair, men de kan ikke leve av lønna eller forsørge sønnen sin skikkelig, sier han. 

Nå har de spanske arbeiderne sagt at nok er nok. De vil ha en kollektiv avtale og håper de ikke må streike i slutten av juli.