Kan åpne for turister i juni –⁠ vil etablere «sikre korridorer»


Spania fortsetter sin iherdige innsats for å redde turistsesongen i sommer. På tirsdag ble det klart at Spania har foreslått å åpne trygge turistruter mellom regioner i landet og EU-land med likt smittenivå.

Dette kom frem etter at Spanias turist- og handelsminister, Reyes Maroto, kunngjorde at forslaget allerede har blitt løftet i Brussel.

Taktikken er ikke ulik den EU selv har foreslått, hvor en gradvis åpning mellom land med likt smittenivå bør skje i sommer, og helst så raskt som mulig.

Les også: Kommentar: Forsikringsselskapene skor seg på korona

«Sikre korridorer»

Forslaget går ut på at det skal åpnes «sikre korridorer» mellom regioner i Spania og EU-land. Med andre ord kan lokalsamfunn i Spania åpne for turisme fra utlandet allerede i juni, hvis forslaget blir en realitet.

Et slikt forslag vil ha stor betydning for Kanariøyene, som har et relativt lavt smittetrykk og få aktive tilfeller, og kan i fløre til at turistene kan komme tidligere både hit, og til andre regioner som har lavt smittetrykk.

– Hvis det er områder der det kan gjøres før, er det ikke noe poeng å vente og tape en uke, sier kilder i regjeringen til den spanske avisa El País. 

Les også: Vil markedsføre Kanariøyene som et «helsemessig sikkert» reisemål

Kanariøyene har et lavt smittetrykk og få aktive tilfeller. En tidligere åpning for øygruppen vil ha stor betydning for turistnæringen på øyene. Foto: Envato Elements

Balearene først ut

Kanariøyene er ikke alene om å ønske en slik sikker korridor for turister. Også Balearene har arbeidet for å iverksette en slik plan, og den lokale regjeringen har allerede gått i dialog med store turoperatører slik som TUI og tyske myndigheter.

Les også: Ingen karantene for turister etter 1. juli Det foregår også en dialog mellom spanske myndigheter og viktige turoperatører i Storbritannia, som er et annet viktig marked for både Kanariøyene og Balearene.

Turistministeren sier det foregår et intensivt arbeid med EU og medlemsland for å definere en felles strategi for gjenåpning og bevegelsesfrihet innenfor unionen.

Balearene er allerede i samtaler med EU, tyske myndigheter, og turoperatører. Håpet er at de kan åpne for turister allerede i juni. Foto: Envato Elements

– Vi arbeider for å gjenopprette turismen i sommer, med maksimale garantier for helse og trygghet, forteller Maroto.

Hvis det åpnes for turisme på regionsbasis og basert på smittetrykket i området, vil disse regionene kunne få en kraftig oppsving i turismen.

Les også: Spanias statsminister: – Det vil bli en turistsesong denne sommeren