Kan bli det lengste utbruddet på 500 år, sier forskere


Vulkanen på La Palma spyr nok en gang ut store mengder svoveldioksid. Mellom 30.000 - 49.999 tonn per dag velter ut av Cumbre Vieja-vulkanen, som også har fått nye munninger der lava strømmer ut fra jordens indre.

Også jordskjelvaktiviteten har økt igjen, etter en periode med lavere seismiske nivåer på den vesle øya.

Denne opptakten i vulkansk aktivitet får flere forskere til å spå at utbruddet kan vare rekordlenge.

Beredskapsgruppen som styrer innsatsen i forbindelse med vulkanutbruddet, Pevolca, tror utbruddet kan overgå 84 dager. Så lenge varte utbruddet i Tehuya i 1646.

Dermed ligger det historiske utbruddet an til å bli det lengste på 500 år på La Palma, ifølge talsperson for Pevolca, Francisco Prieto.

– Dessverre viser prognosene at utbruddet ikke er over på kort sikt, sa Prieto under en pressekonferanse denne uken.

De nye lavastrømmene som har dukket opp den siste tiden, har også påvirket flere områder. En kirkegård med 3000 gravlagte har blitt slukt av lavamassene.

ANIMASJON: SLIK HAR LAVAEN RAMMET LA PALMA:

De nye, kraftigere utslippene av svoveldioksid, er også til bekymring for forskere og helsemyndigheter.

Alarmerende luftkvalitet

Allerede er nivåene alarmerende i Los Llanos, der det ble målt 500 mikrogram SO2 per kubikkmeter luft i tre timer i strekk, på søndag. En topp på 724 mikrogram per kubikkmeter ble målt samme dag.

Luftkvaliteten med slike nivåer anses som meget ugunstige for helsa til innbyggerne, både i Los Llanos, Tazacorte og El Paso. De har fått beskjed om å holde seg inne så mye som mulig. Må de ut råder helsemyndighetene til bruk av FFP2-masker.

I luftkvalitetsdirektivet til EU er det to grenser for svoveldioksid.

Den gjennomsnittlige verdien ikke skal overstige 350 mikrogram per kubikkmeter luft i timen, mer enn 24 ganger i året. Daglig gjennomsnitt kan heller ikke overgå 125 mikrogram per kubikkmeter luft mer enn tre ganger i året.

SE VULKANUTBRUDDET DIREKTE:

Ifølge øyrådet på La Palma er 528 personer fremdeles evakuert fra sine hjem. Mange er innlosjert på hotell.

Disse kommer i tillegg til de mange som har mistet sine hjem under utbruddet, og som bor hos venner og familie, eller i alternative boliger satt opp av myndighetene.

Lavaen har rammet et område på 1102 hektar til nå, melder øyrådet.

Ifølge det europeiske satelittprogrammet Copernicus, er 2695 bygninger ødelagt i utbruddet, som startet 19. september.