Illustrasjon: Envato Elements

Kan bli karantenehotell for reisende fra Spania


Fra mandag neste uke kan det bli krav om karantenehotell for reisende fra Spania.

Landet har nå tallgrunnlaget for å bli mørkerødt på EUs smittekart, noe som vil si at reisende i utgangspunktet skal gjennomføre deler av karantenen på hotell.

Disse slipper

Personer som har blitt fullvaksinert, har fått 1. vaksinedose for 3-15 uker siden, eller som har testet positivt og blitt friskmeldt de siste seks månedene, slipper karantenehotell med dagens regler.

Reisende fra mørkerøde områder skal i utgangspunktet være på karantenehotell frem til de har testet negativt, noe som kan gjøres tidligst tre døgn etter innreise. Resten av karantenen skal gjennomføres hjemme.

Barn slipper også karantenehotell.

Minst tre døgn

Den reisende skal oppholde seg på karantenehotell frem til det foreligger et negativt resultat på PCR-test tatt tidligst 3 døgn etter innreise. Resten av innreisekarantenen kan gjennomføres i egen bolig 

Regjeringen kunngjør endringer og nytt smittekart på fredag, men eventuelle endringer trer først i kraft fra mandag.

Høyt smittetrykk

Ifølge spanske helsemyndigheter er smittetrykket i landet nå på 588 smittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene.

Grensen for når et land blir mørkerødt er satt ved 500 per 100 000.

Ifølge avisa El País ligger dagsgjennomsnittet nå på 24 865 daglige smittetilfeller – en økning på 115,2% de siste to ukene.

Kanariøyene kan bli rødt

Siden 5. juli har regjeringen i Norge også vurdert flere øygrupper i Europa separat. Dette inkluderer Kanariøyene, som for tiden er oransje på EUs smittekart.

Ifølge Canariavisens egen forsideoversikt har Kanariøyene nå 372,71 smittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene.

Øygruppen er for tiden oransje på EUs smittekart, men kvalifiserer til å bli rød, både fordi over 200 per 100 000 har blitt smittet de siste 14 dagene og fordi andelen positive prøver overstiger fire prosent.

5,41% av coronaprøvene som er tatt på Kanariøyene har slått ut positivt den siste uka.

Flere feriesteder blir rødt og oransje

Også flere populære ferieøyer går til over til oransje og rødt smittenivå, som betyr hjemmekarantene. Det gjelder Sardinia, Sicilia, Korsika og nordlige egeiske øyer i Hellas, skriver TV2.

Også Sveits og Estland går over på oransje, som har de samme reglene som røde land. Det er først ved mørkerødt at kravet om karantenehotell kommer inn i bildet.