Kan bli rødt på Gran Canaria og Tenerife: –⁠ Tiltak må iverksettes raskt


OPPDATERING: Gran Canaria og Tenerife til rødt nivå

På onsdag ble det satt ny døgnrekord i antallet coronatilfeller på Kanariøyene. 1207 nye smittetilfeller ble bekreftet – 964 flere enn samme dag for en uke siden.

Den kraftige smitteøkningen bekymrer helsemyndighetene på Kanariøyene. Helseminister Blas Trujillo sa i dag tidlig at Gran Canaria og Tenerife trolig går til rødt nivå, i et intervju med Cope Canarias.

– Jeg apellerer til alle om å være forsiktig å ta alle forholdsregler. Det er veldig viktig at befolkningen er vaksinert, fortsetter med masker, hånddesinfeksjon og avstand, sa han og fortsatte:

– Hvis ikke må vi ta enda strengere grep på Kanariøyene for å stoppe smitten.

LES OGSÅ: Nei, du trenger ikke coronatest for å reise til Kanariøyene, hvis du er vaksinert

75 mistenkte omikron-tilfeller

Så langt har to omikron-tilfeller blitt påvist på Kanariøyene. 75 andre smittetilfeller analyseres.

I skrivende stund er det 9612 aktive tilfeller på Kanariøyene. Av disse er 52 innlagt på intensivavdeling. 257 personer er innlagt med Covid-19 totalt.

Situasjonen på intensivavdelingene er spesielt bekymringsverdige og helsemyndighetene er på tå hev.

– Jeg mener tiltak må iverksettes raskt. Vi kan ikke tillate at denne situasjonen fortsetter. Vi må ta en felles vurdering, vi må alle ta ansvar for det som skjer. Vi kastet oss ut i klemmer og det sosiale. Vi har fullstendig unnlatt å overholde tiltakene og nå betaler vi prisen for det, sier presidenten i øyrådet på Gran Canaria, Antonio Morales.

Han mener folk ikke er klar over hvor alvorlig situasjonen nå er på øygruppen og viser til aksjonen for å beholde De Hellige Tre Kongers-paraden. Det jobbes for tiden for å samle inn underskrifter til dette, og meldinger i sosiale medier har gått viralt på nettet, slik Canariavisen skrev om i går.

– Vi er i en veldig alvorlig situasjon, fastslår Morales.

Tiltaksnivåene

På Kanariøyene har øyregjeringen innført fire risikonivåer. Disse styrer hvilke regler som gjelder, lokalt på øyene. I tillegg gjelder noen regler på alle øyer, uavhengig av risikonivået øyregjeringen innfører.

Her er noen av de viktigste reglene som gjelder på alle øyene, uansett nivå:

1) Munnbind er påbudt på alle offentlige steder, butikker, fellesområder og på steder der mennesker samles. Det er også påbudt med munnbind utendørs på offentlig sted, når du ikke kan garantere minst 1,5 meters avstand til de rundt deg, til enhver tid. Unntak gjelder hvis du sitter ved bordet ditt for å spise eller drikke, når du bader, og når du soler deg på plassen din ved basseng og på stranda. Personer som av medisinske årsaker ikke kan bruke munnbind, og som kan dokumentere dette, er unntatt fra kravet om munnbind.

2) Røyking er ikke lov på offentlg sted hvis du ikke kan overholde en avstand på minst 2 meter til de rundt deg. Røyking på fortau og veier er ikke lov. Forbudet gjelder også mot e-sigaretter.

3) (NY!) Bedrifter kan fra 10. desember kreve at gjester og ansatte har coronasertifikat. Dette viser om du er fullvaksinert, har testet negativt de siste 48 timene, eller om du har hatt Covid-19 og blitt friskmeldt. Det er frivillig for bedrifter om de vil kreve dette, men de som gjør det kan nyte godt av mindre strenge restriksjoner. Les mer om dette i denne saken.

I tillegg kommer en rekke spesifikke regler for hvert nivå.

Nivå 1 (grønt):

1) Inntil 12 personer som ikke bor i samme husstand kan møtes.

2) Hoteller og utesteder må stenge kl. 04:00. Maks 12 gjester per gruppe/bord. Utesteder som krever coronapass kan fra 15. desember holde åpent så lenge de har lov til å driftlisensen, uavhengig av pandemirestriksjoner.

3) Markeder kan ha 100% kapasitet utendørs, 75% kapasitet innendørs.

4) Store arrangementer er ikke lov, uten forhåndsgodkjenning fra helsemyndighetene.

5) Barer og klubber kan ha 100% kapasitet utendørs, 75% kapasitet innendørs.

Nivå 2 (gult):

1) Inntil 8 personer som ikke bor i samme husstand kan møtes.

2) Hoteller og utesteder må stenge kl. 03:00. Maks 8 gjester per gruppe/bord. Utesteder som krever coronapass kan fra 15. desember holde åpent som i nivå 1.

3) Kapasiteten i kollektivtransporten begrenses til 50%.

4) Markeder kan ha 75% kapasitet utendørs, 50% kapasitet innendørs.

5) Store arrangementer er ikke lov, uten forhåndsgodkjenning fra helsemyndighetene.

6) Kulturelle aktiviteter kan ha maks 55% kapasitet.

7) Barer og klubber kan ha 75% kapasitet utendørs, 50% kapasitet innendørs.

Nivå 3 (rødt):

1) Inntil 6 personer som ikke bor i samme husstand kan møtes.

2) Hoteller og utesteder må stenge kl. 02:00. Maks 6 gjester per gruppe/bord. Utesteder som krever coronapass kan fra 15. desember holde åpent som i nivå 2.

3) Treningssentre er begrenset til 33% kapasitet og kan kun besøkes etter avtale.

4) Kapasiteten i kollektivtransporten begrenses til 50%.

5) Kulturelle aktiviteter begrenses til 50% kapasitet.

6) Barer og klubber kan ha 75% kapasitet utendørs, 40% innendørs.

7) Spa, massasjesentre og badstuer reduseres til 33% kapasitet. Avtale må gjøres på forhånd.

8) Basseng utendørs: 33% kapasitet.

9) Kapasiteten i butikker reduseres til 25%.

10) Strender reduseres til 50% kapasitet.

Mørkerødt

Det finnes også et fjerde nivå, som innføres hvis smittesituasjonen anses som ukontrollert, til tross for at nivå 3 har vært innført tidligere, eller hvis smittetallene er spesielt høye.

I nivå 4 gjelder stort sett de samme reglene som nivå 3, men med lavere kapasitet i kollektivtransport og uteliv. Spa og massasjesteder må også stenge helt i nivå 4.