Kan bli strengere for turister hvis importsmitten øker

Myndighetene på Kanariøyene sier de vurderer strengere tiltak hvis importsmitten øker. Smittetrykket har nesten doblet seg siden 19. oktober. «


Dersom smittetallene øker kan regjeringen på Kanariøyene komme til å innføre flere tiltak overfor turister.

Justisminister Antonio Olivera forklarte at dette er noe øyregjeringen vil vurdere, hvis antallet importerte smittetilfeller øker, men at det foreløpig ikke finnes klare beviser på at dette har skjedd til nå.

Nesten dobling i smittetrykket

Siden 19. oktober har smittetrykket nesten doblet seg, fra 35 til 70 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene.

Denne økningen har skjedd samtidig som turister flokker til øygruppen.

Bekymret for importsmitte

At turistene kommer tilbake er avgjørende for den kanariske økonomien, men øyregjeringen er likevel bekymret for uansvarlig oppførsel blant turistene, og smittesituasjonen i landene de reiser fra.

Hvis importsmitte fra Storbritannia og Tyskland blir et problem på øygruppen, kan myndighetene bli nødt til å stramme inn tiltakene.

Tyskland har 374 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, ifølge EUs smittekart.

Storbritannia oppgir sine tall for sju dager, med 239 smittede per 100.000 den siste uka, ifølge britiske helsemyndigheter.

Også Norge har høye smittetall, med 344 per 100.000 siste 14 dager, ifølge VGs oversikt.

Turistene flokker til Kanariøyene igjen. Foto: Ole Lie

Gjeldende tiltak

Fra før må alle som reiser til Spania og Kanariøyene fra risikoområder ha negativ coronaprøve, være fullvaksinert, eller ha vært smittet og blitt frisk.

I tillegg må de fylle ut et innreiseskjema i appen Spain Travel Health (SpTH) eller på denne nettsiden. Ved ankomst i Spania skal man scanne en QR-kode som man får etter å ha fyllt ut dette.

Skjemaet finner du her, og i videoen under kan du se hvordan du fyller det ut, skritt for skritt. Vær dog obs på endringer hvis du har fått en tredje vaksinedose.

LES OGSÅ: Nordmenn raser mot spansk innreiseskjema: – Helt gresk for oss

Vil vaksinere flere unge voksne

Olivera understrekte at holdningskampanjer for å øke antallet vaksinerte i den kanariske befolkningen er viktig for å holde smittetallene nede. I aldersgruppen 20 - 49 år har vaksineringen for det meste stoppet opp.

I gruppen 40 - 49 år har 81% blitt fullvaksinert. For gruppen i alderen 20 - 39 er dette tallet rundt 70% på Kanariøyene. Totalt er 83,8% av den kanariske befolkningen vaksinert mot Covid-19.

Selv om influensavaksinen får mest fokus for øyeblikket, oppfordrer helsedepartementet på Kanariøyene fortsatt uvaksinerte om å ta vaksinen. Foto: Sanidad Gobcan

Klar sammenheng

Øyregjeringen mener det er en klar sammenheng mellom færre vaksinerte i denne aldersgruppen og de økte smittetallene den siste tiden.

Tiltak som har blitt foreslått av politikerne tidligere for å fremme vaksineringen har blitt slått ned på av høyesterett.

Blant annet ønsket øyregjeringen å kreve at gjester på utesteder må være vaksinert, men fikk kontant nei til dette fra domstolene.

Nå vil øygruppens myndigheter vurdere «andre alternativer» for å få 20 - 49-åringene vaksinert.

LES OGSÅ: Maskepåbudet fortsetter – dette gjelder

– Viruset er her fortsatt

– Det er nok en gang nødvendig å minne på at vi ikke kan senke skuldrene. Viruset er her fortsatt, i hele samfunnet, sa Olivera under torsdagens pressekonferanse.

Som en konsekvens av den økte smitten må Fuerteventura gå fra grønt til gult nivå for coronatiltak, på risikoskalaen til øygruppens helsemyndigheter.

Fuerteventura går fra grønt til gult nivå på grunn av økt smitte. Foto: Envato Elements

– Hvis de andre øyene ikke endrer utviklingen, kan de raskt havne i samme situasjon i de kommende ukene, påpekte Olivera.

De siste ukene har mange fryktet at jul og nyttårsfeiringen går i vasken, hvis myndighetene trapper opp restriksjonene nok en gang. Myndighetene sier de ikke ønsker en slik situasjon.

– Regjeringen på Kanariøyene ønsker ikke å forby feiring av jul eller karneval, men vi er forpliktet til å sørge for at de feires med forsiktighet og trygge helseforhold.

Han påpekte at øyregjeringen jobber med kommunene for å kunne arrangere festligheter på en så tilnærmet normal måte som mulig, men med tanke på den nåværende risikoen.