Siste

Kan føre til hudskader på under 10 minutter


Den ekstreme UV-strålingen vi skrev om i forrige uke fortsetter denne helgen. De neste dagene tilsvarer strålingen et solarium på Kanariøyene, og bare noen minutter uten beskyttelse kan føre til hudskader.

UV-strålingen er ekstrem på Kanariøyene de neste dagene. Slik har det vært i flere dager allerede, slik vi skrev om i forrige uke. Dette er forholdsvis normalt for årstiden på Kanariøyene, men likevel er det lett for nordmenn å glemme hvor sårbar den lyse huden vår faktisk er for slik stråling.

De neste dagene er det varslet ekstremt høy UV-stråling flere steder i Spania, der UV-indeksen kan komme opp i 10 på sitt verste på fastlandet. På Kanariøyene er det imidlertid verre: på sitt høyeste er UV-indeksen de neste dagene på mellom 11-12. Dette vil vare minst frem til 27. juli, ifølge det spanske meteorologiske institutt, Aemet.

Ekstremt nivå

– Det er det vi kaller ekstremt når det går på UV-skalaen, forklarer assisterende generalsekretær Ole Alexander Opdalshei i Kreftforeningen til Canariavisen.

Ifølge Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet tilsvarer nivå 12 på UV-indeksen maksimal styrke som er tillatt i solarium. Direktoratet anbefaler derfor at man søker skygge, og skriver at ekstra beskyttelse er absolutt nødvendig når strålingen fra sola blir så kraftig.

Klikk på bildet for større versjon. Tabell: Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet.

Kreftforeningen er heller ikke i tvil om at du bør finne skygge.

– Når det er så sterk UV-indeks så oppfordrer vi folk til å holde seg i skyggen forklarer Opdalshei.

– Skal ekstremt lite til

Assisterende generalsektretær i Kreftforeningen, Ole Alexander Opdalshei. Foto: Ingvild Vaale Arnesen

Ifølge amerikanske National Center for Biotechnology Information kan 5-10 minutter i sola være nok til å pådra seg hudskader.

– Vi er jo opptatt av dette i forhold til risikoen for hudkreft naturlig nok, og det er klart at vi vet at risikoen øker når vi blir solbrent. Når den er så sterk som det så skal det jo ekstremt lite til for å bli brent, og ihvertfall hvis du kommer som litt blek nordmann, sier Opdalshei.

På fastlandet vil det også være høy risiko for å bli solbrent, spesielt på sommeren. De neste dagene ligger UV-indeksen langs solkysten på mellom 9 og 10 i styrke, og du bør også da oppsøke skygge.
Fem kjerringråd mot solbrenthet – slik lindrer du smerten

Slik unngår du å bli solbrent

Kreftforeningen har på sine nettsider samlet en rekke nyttige tips for å unngå å bli solbrent. De anbefaler at du holder seg unna sola midt på dagen, og solkrem så lenge indeksen er på over 3. Du bør ha noe på hodet og bruke solbriller for å beskytte øynene.

Når det kommer til den alltid så viktige solkremen skal du være raus med denne. Bruk minimum faktor 30, og en hel håndfull for å smøre inn hele kroppen. Solkremen mister sin effekt over tid og hvis du bader eller svetter, så smør deg inn på nytt etter bading og når det har gått to timer. Solkrem vil aldri gi 100 prosent beskyttelse, så ikke opphold deg lenge i sterk sol selv om du har smurt deg.

Klær gir den beste beskyttelsen

  • Vær særlig forsiktig med vinterblek hud, da er det lurt å ikke kaste klærne for brått.
  • Med et sjal i vesken har du alltid med deg din egen «skygge».
  • Lyse farger slipper gjennom mer stråler enn mørke farger, så jo mer fargerike og tettvevd tøy, desto bedre beskyttelse.
  • Klærnes evne til å beskytte halveres når de er våte.
  • Klær med UV-beskyttelse kan være behagelig, for eksempel på stranda, i båt eller i land med ekstra intens sol.
  • Hatt med brem gir bedre skygge enn caps, som ikke beskytter nakken og ørene.
(Kilde: Kreftforeningen)