Kanariøyene ba om 4,8 millioner masker – fikk 180.000

av | 25.03.2020

Kanariøyenes regjering ba Helsedepartementet om 4,8 millioner masker for å bekjempe coronavirus-krisen, men fikk bare 62.000. I tillegg har Inditex donert 117.000 masker.

Et militærfly landet i går på Tenerife og Gran Canaria med beskyttelsesutstyr til helsevesenet på Kanariøyene.

En brøkdel

Regjeringen på Kanariøyene har til nå bedt helsemyndighetene om 4,851,269 masker av typen FFP2 og FFP3, i tillegg til hansker, ansiktsvisirer, og beskyttelsesdrakter. Kun 180.060 masker har blitt sendt:  62.000 fra staten, og 117.000 fra Inditex.

Dermed har øygruppen bare fått en brøkdel av utstyret de trenger for å sikre helsepersonellet, som nå jobber i tett kontakt med smittede personer.

Et dokument fra Helsedepartementet viser at staten har sendt utstyr 3., 13., 20., og 24. mars, og at forsendelsene har inneholdt masker, beskyttelsesdrakter, hansker, PCR-tester, og desinfeksjonsmiddel.

Mangel på utstyr

Mangelen på utstyr blir enda tydeligere når man ser på hvilke andre materialer som har blitt gjort tilgjengelig for helsevesenet på øygruppen.

Madrid har kun klart å sende 14 bokser med beskyttelsesdrakter, og kun i størrelse large. 80 bokser engangshansker har også blitt sendt, men kun i størrelse small.

Samtidig har Inditex sendt 19 bokser engangshansker, og 70 esker med beskyttelsesdrakter.

Kritiserer regjeringen

Helsepersonellet kritiserer nå Helsedepartementet for utstyrsmangelen. 20 prosent av de smittede på øyene er helsepersonell.

Det er heller ikke bare Kanariøyene som blir rammet av utstyrsmangelen. Presidenten i Andalusia, Juanma Moreno, har uttalt at det er ulogisk at ikke et sentralt innkjøpssystem er på plass. Slik det er nå må de forskjellige regionene i Spania konkurrere mot hverandre på innkjøp av utstyr.

1600 sengeplasser

Antall sengeplasser på øygruppen gir derimot noe rom for optimisme. I kampen mot coronaviruset har Kanariøyene nesten 1600 sengeplasser klare for å møte helsekrisen.

På Tenerife jobber nå myndighetene i samarbeid med Røde Kors for å sette opp et feltsykehus med opp til 220 sengeplasser i den store messehallen Recinto Ferial. Hit skal pasienter som ikke trenger intensivbehandling, men som likevel bør overvåkes av helsepersonell, sendes.

Planen er at dette skal settes opp etter modellen som ble brukt i den store messehallen Ifema i Madrid, og være operativ innen få dager.

 

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!

Andre nyheter:

Utbruddene på Insular: – Veldig bekymringsverdig

Utbruddene på Insular: – Veldig bekymringsverdig

Helseministeren på Kanariøyene, Blas Trujillo, innrømmer at situasjonen på Insular-sykehuset er meget alvorlig. Sykehuset har så langt blitt rammet av fem utbrudd med minst 85 smittetilfeller, ifølge avisen Canarias Ahora. 151 ansatte ved sykehuset er i karantene...

Rekordbeslag av hasj til havs

Rekordbeslag av hasj til havs

Politiet og skattemyndighetene har beslaglagt "flere dusin tonn" hasj på havet, i en operasjon som beskrives som den største noensinne til havs mot narkotikasmugling. Myndighetene tok seg om bord i fire seilbåter og beslagla til sammen "flere dusin tonn" med hasj. Den...

Reise til Spania nå? Dette sier forsikringsselskapene

Reise til Spania nå? Dette sier forsikringsselskapene

Mange har tatt kontakt med Canariavisen for å høre hva forsikringen dekker dersom de reiser til Spania nå. Ifølge FHI sitt smittekart er hele Spania, inkludert Kanariøyene, rødt. Det betyr begrensninger i hva reiseforsikringen dekker, og alle selskaper har sine egne...

5 nordmenn forteller: Derfor reiser vi til Gran Canaria nå

5 nordmenn forteller: Derfor reiser vi til Gran Canaria nå

Den siste tiden har det vært mange og heftige diskusjoner om det å reise til Kanariøyene på ferie nå. Mange velger å trosse reiseråd og rødmerking, og sier de føler seg like trygge på Gran Canaria som i Norge. Vi tok en prat med x nordmenn for å finne ut av hvorfor de...

Stjal alle dekkene til norske Ann Cathrin: – Toppen av frekkhet

Stjal alle dekkene til norske Ann Cathrin: – Toppen av frekkhet

For norske Ann Cathrin El Allaoui ble ikke denne mandagen helt som hun hadde tenkt. På ettermiddagen fikk hun nemlig den utrolige beskjeden: noen hadde satt bilen hennes på lecablokker og stjålet alle hjulene. El Allaoui forteller til Canariavisen at hun hadde lånt...

Pusser opp Plaza de Las Naciones for 720 000 euro

Pusser opp Plaza de Las Naciones for 720 000 euro

Plaza de Las Naciones i Puerto del Carmen på Lanzarote skal få et ansiktsløft. Ifølge en intern rapport i kommunen skal det være nødvendig med flere utbedringer av plassen og området rundt. Byrådet i Tías har derfor besluttet å bruke 720 000 euro langs promenaden....