Kanariøyene erklærer klimakrise - enstemmig vedtatt


På mandag ble det enstemmig vedtatt i det kanariske parlamentet: Kanariøyene erklærer klimakrise.

Allerede er arbeidet satt i gang for å utvikle en ny lov som skal ta for seg 26 sektorområder, sier ministeren for grønn overgang, José Antonio Valbuena.

Flere enkeltstående øyer har allerede erklært klimakrise, slik som Lanzarote og La Graciosa, men dette er altså en erklæring på regionalt nivå og som angår alle Kanariøyene.

Andre regioner i Spania som også har erklært klimakrise er Baskerland og Navarra.

Den nye erklæringen skal danne grunnlaget for en langsiktig plan i miljøpolitikken, og det blir påpekt at dette er nødvendig ettersom Kanariøyene er meget sårbare i møte med klimaendringer.

Et varmere hav som stiger er en av hovedutfordringene, kombinert med skogbranner på sommeren, og et biologisk mangfold som sliter.

Øyregjeringen godkjente behandlingen av erklæringen i sommer, og Kanariøyenes president, Ángel Víctor Torrens, sa den gangen på en pressekonferanse at også forsøpling av havet er et økende problem.

Senest i går kunne vi skrive om to skilpadder som ble reddet etter å ha satt seg fast i et nett, og spesielt disse dyrene er meget utsatt for mennesklig aktivitet.

Denne erklæringen kommer i en lang rekke av lignende prosesser på flere av Kanariøyene. Kommunen La Orotava på Tenerife erklærte klimakrise og noe senere erklærte også Lanzarote og La Graciosa klimakrise.