Kanariøyene går ut av fase 3 på mandag


Etter en rekke forsinkelser og løfter fra regjeringen har de nå kunngjort at de skal gå ut av fase 3 samtidig som resten av Spania. Dermed vil den nye normalen tre i kraft på mandag 22. juni.

Øyregjeringen har jobbet hardt med reguleringer de siste dagene for å avgjøre hvilke smitteverntiltak som skal gjelde i den nye normalen. Prosessen har blitt rammet av en rekke forsinkelser, og den opprinnelige planen om å gå ut av fase 3 denne fredagen gikk ikke i boks.

Både Galicia og Catalonia gikk i dag ut av fase 3.

De nye reguleringene skulle godkjennes på torsdag, men nå som det ikke er gjort har ikke øyregjeringen noe annet alternativ enn å utsette overgangen fra nedtrapping til den nye normalen.

Smittevern vs. økonomi

Hovedutfordringen for de lokale myndighetene har vært å finne reguleringer som både gjenåpner for økonomisk aktivitet og samtidig tar de smittevernhensyn som skal til for at befolkningen og turister er trygge.

Det vil derfor gjelde en del begrensninger for bruk av bassenger, sportsanlegg, strender, fester og andre arrangementer hvor folk samles.

99 døgn

Når Kanariøyene nå går ut av fase 3 natt til 22. juni, har landet vært i unntakstilstand i 99 døgn. Unntakstilstanden er offisielt over ved midnatt 21. juni.

I forbindelse med overgangen til den nye normalen har spanske myndigheter vedtatt en ny smittevernlov som skal gjelde frem til en vaksine eller effektiv behandling mot coronaviruset foreligger. Den nye loven viderefører blant annet maskepåbud på alle offentlige steder og på kollektivtransport, hvor sikkerhetsavstanden på 1,5 meter ikke kan overholdes. Påbudet gjelder også utendørs.

I dag er sikkerhetsavstanden 2 meter, men dette nedjusteres altså fra mandag til 1,5 meter.