Siste
En PCR-prøve blir tatt på et testsenter på Kanariøyene. Foto: Sanidad Gobcan

Kanariøyene godkjenner antigen-tester for turister


Kanariske myndigheter har besluttet at antigentester – såkalte hurtigtester – skal være gyldige ved innreise på Kanariøyene. Tidligere har det vært mye tvil rundt hvilke type tester som er godkjent, og mange har fryktet at PCR-prøver var det eneste alternativet.

Det kan ta flere dager før man får svar på en PCR-prøve, og selv om antigentester er noe mindre treffsikre gir de også svar på rundt 15 minutter.

Nå har kanariske myndigheter publisert en kunngjøring i sitt offisielle statsblad, der de forklarer at også antigentester er godkjent når turister skal sjekke inn på hoteller på øygruppen.

Sentrale myndigheter vurderer det samme

Fra sentralt hold har det også blitt klart at Madrid vurderer det samme for det nye nasjonale tiltaket som trer i kraft 23. november. Fra denne datoen må alle reisende fra høyrisikoland fremvise en PCR-prøve tatt tidligst 72 timer før ankomst. Det kan gjøre det vanskelig for de som opplever lang ventetid for å få sine prøveresultater.

Dette gjelder foreløpig også for nordmenn, med unntak av fylkene Rogaland, Møre og Romsdal, Nordland, Viken, Innlandet, Vestfold og Telemark, Agder, Vestland, Trøndelag og Troms og Finnmark, ifølge El País.

Kanariske myndigheter skal ha lagt press på den nasjonale regjeringen for å godkjenne antigen-prøver på nasjonalt nivå, eller gi Kanariøyene et unntak fra dette kravet.

Håpet er at EU skal godkjenne antigenprøver slik at vintersesongen på Kanariøyene delvis kan reddes, men det ser mørkt ut for turismen på denne siden av nyttår.

Krav fra turistsektoren

Før loven som krever at turister må avlegge negativ coronaprøve ved innsjekk på Kanariøyene trådte i kraft, la flere turistorganisasjoner frem krav om at også antigen-tester må godkjennes.

Etter at kanariske myndigheter varslet krav om negativ PCR-prøve ved innsjekking stoppet bestillingene opp, og sektoren advarte myndighetene om at PCR-prøver ikke var tilgjengelige eller billige nok for turistene, som allerede har en meget lav terskel for å avbestille sine opphold på grunn av pandemien.

Forvirring og snuoperasjoner

De mange forvirrende beskjedene og snuoperasjonene rundt kravet om testing av turister har også ført til at mange velger å ikke bestille reiser i utgangspunktet.

Nå som også staten kommer med et krav om PCR-testing før innreise gjør de det enda vanskeligere å reise til Spania på ferie, og sektoren frykter at dette er spikeren i kista for den lille turismen som gjenstod. De krever derfor at myndighetene klargjør hva som faktisk gjelder.

Turoperatøren TUI har også advart mot flere kostnader og vanskelige tiltak nå.

– Dette er ikke tidspunktet for å legge ytterligere kostnader på turistene, sier talsperson for TUI, Linda Phelps, til avisen La Provincia.

Presidenten i øyrådet på Gran Canaria, Antonio Morales, har bedt om at antigentester må godkjennes, og at kravet om testing bør gjelde alle som ankommer øyene, og ikke bare turister.

Dette er loven på Kanariøyene

 • Alle over 6 år som skal bo på regulerte overnattingssteder må ta en coronaprøve tidligst 72 timer i forveien. Resultatet må være negativt, og vises frem ved innsjekking.
 • Coronatest er kun obligatorisk for de som skal bo på hotell eller kommersielle turistboliger, og gjelder ikke for de som leier eller bor privat.
 • Testresultatet kan legges frem enten digitalt eller på papir. Det må inneholde dato og tid for testen, personalia for den testen gjelder, og må være utført av et helsesenter med autorisasjon til å utføre coronaprøver.
 • Kravet gjelder også hvis du reiser fra andre deler av Spania.
 • Også de som har hatt Covid-19 før må teste negativt.
 • Hvis du har oppholdt deg på Kanariøyene i mer enn 15 dager før innsjekking trenger du ikke å ta en coronaprøve. Du må signere en egenerklæring som bekrefter dette, og at du ikke har hatt symptomer i denne perioden.
 • Det er ingen krav om testing før du reiser hjem, men det kan være krav om innreise i landet du reiser til. Derfor er det viktig at alle sjekker vilkårene og reiserådene på sin destinasjon.
 • Overnattingsstedet skal gi deg en oversikt over hvor du kan ta en test dersom du ankommer uten dette. Foreløpig vil dette føre til vanskeligheter, ettersom kun PCR-prøver er godkjent i skrivende stund, som kan ta flere dager å få svar på.
 • Dersom du tester positivt trer Kanariøyenes Covid-19-forsikring i kraft og du skal isoleres.
 • Dersom du ankommer hotellet uten en negativ prøve får du ikke forlate rommet annet enn for å teste deg eller hente prøveresultatene.
 • Både PCR og antigen-tester er godkjent.
Bekreftelsen på at du har testet negativt for coronaviruset må komme fra et sertifisert testsenter, og må inneholde: 
 • Navn på usteder av testen / testfasilitet
 • Informajsjon om offisiell authorisasjon
 • Dato og TID (klokkeslett) testen er utført, som skal være tidligst 72 timer før innsjekking på hotellet.
 • Navn på den testede
 • Type test
 • Resultat
Digitale attester og sertifikater er også akseptert. Det vil si at om du får resultatet digitalt så er dette godt nok.