– Kanariøyene har en grense
Protesterte mot overturisme.
Søndag samlet tusenvis av kanariere seg igjen i gatene for å protestere mot øyenes turismemodell, etter at de første demonstrantene tok til gatene 20. april.
Etter seks måneder med lite handling fra myndighetene, krever de også nå konkrete tiltak for å begrense masseturismen som de mener ødelegger både miljøet og lokalsamfunnet.
Demonstrasjonen ble arrangert av de samme gruppene som mobiliserte over 57
000 mennesker 20. april.
Denne gangen var turistområdene i Meloneras, Playa de Las Américas, Corralejo og Puerto del Carmen hovedscenen for protestene.
Oppmøtet var betydelig mindre enn i april, da protestene ble avholdt i hovedstedene – ikke turistområdene. Politiet anslår at maks 2000 mennesker møtte opp i de største turistområdene.
Flere krav
Blant kravene er innføring av en turistskatt for å beskytte naturen, en midlertidig stopp i godkjenningen av nye ferieboliger, samt økte lønninger og en bedre fordeling av inntektene fra turismen.
De ønsker også stans i byggingen av nye hotell- og ferieboligprosjekter, samt begrensninger på boligsalg til ikke-fastboende.
Turismen utgjør over 35 prosent av bruttonasjonalproduktet på øyene, men demonstrantene hevder at lokalbefolkningen ikke ser noe til den økonomiske gevinsten.
Uholdbar situasjon
I 2023 besøkte 16 millioner turister Kanariøyene, og det forventes at tallet vil overstige 17 millioner i 2024.
Samtidig sliter mange Kanariere med å få endene til å møtes. En fersk rapport viser at en tredjedel av øyboerne lever under fattigdomsgrensen, og to av tre har økonomiske problemer.
Demonstrantene peker også på at masseturismen legger et enormt press på boligmarkedet.
Økende etterspørsel etter ferieboliger, særlig fra utenlandske kjøpere, har ført til høye boligpriser som gjør det nesten umulig for lokalbefolkningen å skaffe seg bolig.
Politisk motstand
Selv om det har vært noen diskusjoner om å innføre tiltak, har det vært lite konkret handling fra myndighetene.
Regionpresident Fernando Clavijo har uttalt at turismen er avgjørende for øyene, men han har samtidig erkjent at det er behov for endringer.
– Vi kan ikke leve uten turisme, men vi må finne en måte å fordele inntektene bedre, sa Clavijo i en tale tidligere i år.
For demonstrantene er det imidlertid ikke nok.
De mener at myndighetene har «tråkket på gasspedalen mot ødeleggelse» etter de første protestene i april.