Kanariøyenes president Ángel Víctor Torres (til høyre) og minister Miquel Iceta (til venstre). Foto: Gobierno de Canarias

Kanariøyene overtar forvaltningen av egen kyst


Kanariøyenes president Ángel Víctor Torres kunngjorde på tirsdag at øygruppens myndigheter skal overta ansvaret for hele den kanariske kystlinjen fra staten i løpet av sommeren.

– Forhåpentligvis i juni, sa Torres under pressekonferansen på tirsdag etter møtet med ministeren i departementet for territoriell politikk og offentlig funksjon, Miquel Iceta.

Når dette skjer vil Kanariøyene overta makten over ressursene og infrastrukturen ved øygruppens 1500 kilometer lange kystlinje.

Forsinket av pandemien

Prosessen med å overføre kystlinjen fra staten til Kanariøyene begynte i november 2019, men ble forsinket på grunn av pandemien.

Torres forklarte at selvstyret av den mer enn 1500 kilometer kanariske kystlinjen vil begynne når minister Iceta reiser til øyene i juni for å signere avtalen.

Takket ministeren

Han takket også Iceta for at han fikk være den første regionale presidenten som fikk møte han etter at han overtok stillingen for to måneder siden.
Øyregjeringen skal også overta ansvaret for konkurranseregulering i markedet på Kanariøyene og finansiell beskyttelse av lokale selskaper.

Dette er områder som i praksis er styrt av Kanariøyene allerede, men først i juni blir dette formelt vedtatt, forklarte Torres.

Snakket om innvandringspolitikk

Ifølge Torres snakket de to også om innvandringspolitikk og et juridisk rammeverk rundt omsorgen av mindreårige migranter som kommer til øygruppen. Torres ønsker bedre avtaler som gjør at ansvaret for de mindreårige blir fordelt på regionene i landet.

Ni regioner i Spania har allerede sagt ja til å ta inn til sammen 200 mindreårige migranter fra Kanariøyene.

– Vi har ikke fått midler for enslige mindreårige migranter fra EU siden 2014, understreket Torres.

Iceta har sagt at han skal ta opp saken med departementet for sosiale rettigheter.

Torres snakket også om avslutningen av unntakstilstanden i Spania som statsminister Pedro Sánchez kunngjorde på tirsdag.

– Det er fantastiske nyheter etter så mange måneder med lidelse, angst, kvaler og vanskeligheter, sa Torres, som påpekte at alt vil foregå på en ansvarlig måte.