Kanariøyene strammer også inn på maskereglene


Direktoratet for folkehelse på Kanariøyene jobber allerede med et forslag til strengere maskeregler.

Rett før helgen opplyste en talsmann for regjeringen på Kanariøyene at de ikke ønsker å stramme inn på maskereglene. Nå snur øyregjeringen etter at det ble klart at de allerede jobber med et lovforslag som skal godkjennes denne uken.

En talsperson for Direktoratet for folkehelse på Kanariøyene opplyser til nyhetsbyrået Efe at forslaget skal være tilpasset situasjonen på øygruppen, men at også situasjonen på fastlandet er en del av beregningen. De siste dagene har stadig flere regioner i Spania innført obligatorisk maskebruk utendørs, etter at det tidligere kun har vært krav om dette når sikkerhetsavstanden ikke kan overholdes og innendørs der folk samles.

Kraftig kritikk

På Balearene ble krav om maskebruk til enhver tid når man er utenfor sitt eget hjem møtt med kraftig kritikk fra turismesektoren på øygruppen. Turistsektoren sier de har sett en brå oppgang i antallet avbestillinger etter at påbudet ble offentlig kjent.

– Dette kom på det verst tenkelige tidspunktet når Spania åpner seg for omverdenen. Nå har vi ikke gjort annet det siste døgnet enn å registrere avbestillinger, sier president i hotellkjede-assosiasjonen på Balearene, Gabriel Llobera til avisen Ultima Hora.

Allerede påbudt

Det er forventet at helseministeren på Kanariøyene, Blas Trujillo, skal fremme forslaget for regjeringsrådet på torsdag.

Helsedepartementet understreker at masker allerede er påbudt, men at det nå er unntakene som er under vurdering. For øyblikket kan man ta av masken når man spiser og drikker på restauranter og utendørs når sikkerhetsavstanden på 1,5 meter kan overholdes. I tillegg kan de som av medisinske årsaker ikke kan bruke maske og som utfører aktiviteter som ikke er kompatibelt med maskebruk slippe dette.
Stadig flere regioner innfører maskepåbud overalt

Vil teste passasjerer

Andre tiltak som helsemyndighetene på Kanariøyene ønsker å innføre har også blitt tatt opp med Spanias helseminister, Salvador Illa. Dette skal inkludere selektiv virustesting av flypassasjerer dersom helsemyndighetene mener dette er nødvendig.

Trujillo har sagt at Kanariøyene bør se til Frankrike, som har innført en slik praksis.

Tre utbrudd

Myndighetene på øygruppen har også hatt samtaler med de sentrale helsemyndighetene om smittesituasjonen slik den nå fremstår. Det har blitt konstatert at Kanariøyene har tre utbrudd på nåværende tidspunkt, og at alle disse gjelder småbåter med flyktninger som har ankommet den siste tiden.

Lokale helsemyndigheter mener likevel at disse ikke utgjør en risiko for befolkningen, ettersom alle har blitt diagnostisert og isolert fra det øyeblikket de ankom. Det er 30 slike tilfeller blant flyktninger på Fuerteventura som ankom i juni, og en tredje båt som ankom Lanzarote med fem smittede ombord.

76 aktive tilfeller

Det siste døgnet har det blitt bekreftet tre nye tilfeller på Kanariøyene; en på Fuerteventura og to på Tenerife. Dermed er antall aktive smittetilfeller nå oppe i 76, etter å lenge ha vært på vei ned.

2462 personer har fått påvist viruset til nå, 2224 har blitt friskmeldt, og 162 mennesker har mistet livet siden utbruddet startet.