Siste

Kanariøynene kan være i forkant for å regulere cannabis


- De naturlige forholdene på Kanariøyene gjør at tre avlinger kan høstes per år, og produksjonen vil ikke bare skape arbeidsplasser, men også føre til en betydelig skatteinntekt, forklarer Márquez.

Sektretæren for institusjonell handling og mekling på Kanariøynene og koordinator av parlamentarikerkonferansen, Jaun Márquez, sa i dag at øygruppen kan være «ledende og i forkant» med regulering av cannabis i Spania.

I en uttalelse hevder Márquez at øyene er i utmerket stand til å legalisere cannabis, slik som Canada nylig gjorde.

Assosiasjonen for studier av medisinsk cannabis har etterlyst regulering av terapeutisk bruk av cannabis på øygruppen.

Ifølge Márquez gjenåpner den nylige legaliseringen av cannabis i Kanada debatten om legalisering av cannabis til  terapeutisk- og rekreasjonsformål.

Gråsone på Kanariøyene

Ifølge Márquez har cannabis betydelige terapeutiske fordeler mot visse plager, noe han også har fremmet for Spanias regjering.

Det er allerede en gråsone for cannabismarkedet på Kanariøyene.

Salg av cannabis er forbudt etter spansk straffelov, artikkel 368, men forbruk er ikke ulovlig. Heller ikke salg av frø, dyrking, eller personlig bruk av marihuana på privat område er forbudt. Dette har ført til at en rekke såkalte cannabisklubber har oppstått.

- Hvor lenge skal vi fortsette å ignorere eksistensen av disse klubbene? Hvis cannabis ble legalisert ville mye kriminalitet vært unngått, sier Márquez, som insiterer på at det finnes «enorme» muligheter for dyrking av cannabis på Kanariøyene. 

Gode vekstforhold

Ifølge han vil de økonomiske fordelene som legaliseringen fører til være enorm.

- På grunn av øyas beliggenhet og værforhold kan tre avlinger høstes per år, og produksjonen vil ikke bare skape arbeidsplasser, men også føre til betydelige skatteinntekter, forklarer Márquez. 

Legalisert i flere land

Legaliseringen av Cannabis har vært en pågående debatt i mange år, men først i de siste årene har det vist seg en legaliseringstrend i flere land.

Argentina har dekriminalisert rekreasjonsbruk og legalisert medisinsk bruk, Australia har legalisert stoffet til medisinsk bruk og avkriminalisert personlig bruk i flere regioner.

Østerike dekriminaliserte personlig bruk i 2016, og Belgia har også fulgt etter med dekriminalisering av små mengder.

Kanada har også planer om å legalisere cannabis i oktober.

Også 29 stater i USA har legalisert medisinsk bruk, og Colorado har legalisert et regulert salg av stoffet over disk, også til rekreasjonsbruk.

Kanskje best kjent er Nederland, hvor cannabis faktisk er ulovlig til rekreasjonsbruk, men hvor det blir godtatt i såkalte «coffeeshops». Også her er medisinsk bruk lovlig.