En Falcon-9-rakett skal sende det kanariske DRAGO-kameraet opp i verdensrommet. Foto: SpaceX/D-Orbit

Kanarisk romkamera skulle skytes opp i dag –⁠ utsatt av ugunstig vær


Astrofysisk institutt på Kanariøyene (IAC) skulle egentlig sende opp sitt første infrarøde kamera til verdensrommet ombord på en SpaceX Falcon 9-rakett på fredag.

Oppskytningen ble utsatt til i dag, men på grunn av dårlig vær melder SpaceX på Twitter at de nok en gang må utsette ferden.

Skogbrann og klimaendringer

DRAGO-kameraet som Astrofysisk institutt på Kanariøyene skal sende opp er fullspekket med innovativ teknologi for å forske på og bekjempe skogbrann og klimaendringer, og er plassert på en såkalt nano-satelitt fra italienske D-Orbit.

DRAGO har også et stort ansvar for å bevise at nettopp små satelitter er i stand til å foreta viktige målinger og ta gode bilder av jorden. Disse kan brukes til å oppdage skogbrann, oljesøl på havet, utviklingen i avlinger og annen viktig forskning.

Bildene som DRAGO-kameraet tar skal bli offentlig tilgjengelig på nettet.

Nytt forsøk 24. januar

SpaceX skriver i dag på Twitter at dagens oppskytning utsettes, og at de gjør et nytt forsøk i morgen 24. januar. Da har SpaceX et 22-minutters vindu for oppskytning fra klokken 15:00 kanarisk tid.

Transporter-1 er SpaceX sitt første såkalte SmallSat Rideshare-program. Ombord på raketten er det hele 133 kommersielle og statelige satelitter, i tillegg til 10 av Elon Musks egne Starlink-satelitter.