Siste
Foto: Envato Elements

Kanariske domstoler vurderer Torres sitt ønske om portforbud


Oppdatering: Høyesterett på Kanariøyene sier nei til portforbud

Høyesterett på Kanariøyene møttes i går på Tenerife for å diskutere øyregjeringens forslag til coronatiltak etter at unntakstilstanden er over. Spania gikk offisielt ut av unntakstilstanden ved midnatt i natt, 9. mai.

Reisebegrensninger i regionen, portforbudet, begrensninger i hvor mange som kan møtes og kapasitet ved religiøse samlinger var blant tiltakene som ble innført med unntakstilstanden som juridisk grunnlag.

Vil beholde tiltakene

Regjeringen på Kanariøyene ønsker å beholde bestemte restriksjoner også etter at unntakstilstanden nå er avsluttet. Det inkluderer reisebegrensninger mellom øyer i nivå 3 og 4 – noe som for øyeblikket ikke gjelder noen av øyene.

De vil også videreføre et portforbud på nattestid og begrense antall mennesker som kan møtes. Kapasiteten i kirker og ved religiøse samlinger vil de også begrense for å hindre smittespredning.

Må avgjøres av domstolene

Dette er alle tiltak som gjør inngrep i grunnleggende rettigheter og må derfor godkjennes av en dommer før de kan innføres.

Andre smitteverntiltak, slik som begrensninger i kapasitet på utesteder og i butikker regnes ikke som slike inngrep. Disse kan dermed videreføres uten godkjenning fra domstolene.

Det er det administrative kammeret i den kanariske høyesteretten som skal avgjøre dette i første omgang. Dette skal skje innen mandag ettermiddag.

Kan ta saken videre

Hvis de kanariske domstolene ikke går med på tiltakene planlagger president Ángel Víctor Torres å ta saken videre til den spanske høyesteretten.

Øygruppens president har likevel understreket at han tror domstolene på Kanariøyene vil støtte tiltakene.

Ingen garanti

Det er ingen garanti for at de kanariske domstolene går med på Torres sine ønsker. For eksempel har høyesterett i Baskerland satt ned foten og sagt at disse tiltakene ikke har juridisk grunnlag utenfor en unntakstilstand.

Høyestrett på Balearene ga derimot medhold til sine regionsmyndigheter og støttet tiltakene.

I Valencia-regionen og Catalonia har domstolene også godkjent forespørselen om å videreføre portforbud og begrensninger i hvor mange som kan møtes, ifølge nyhetsbyrået Efe.

I Madrid har høyesterett gått med på å begrense mobiliteten i fem helseregioner.

En rekke regioner har innført tiltak som begrenser kapasiteten og åpningstider i utelivsbransjen og for butikker. Også kulturlivet har fått begrensninger, men dette er som tidligere nevnt ikke noe regionsmyndighetene trenger å ta via domstolene.