Kanariske forskere har oppdaget mulig «superjord» 31 lysår unna

av | 01.08.2019

En gruppe astronomer som er ledet av forskere fra Instituto de Astrofísica de Canarias – IAC (det kanariske astrofysiske institutt), har funnet tre nye planeter som går i bane rundt en stjerne. En av disse planetene kan ha gunstige forhold for liv.

Oppdagelsen ble muliggjort takket være data fra NASA sin «TESS»-satelitt, og med data fra flere observatorier på jorda, inkludert Calar Alto-observatoriet i Spania.

Resultatene av oppdagelsen har blitt publisert i den vitenskapelige journalen Astronomy & Astrophysics.

En rød dverg

De nye planetene går i bane rundt stjernen GJ 357, en rød dverg med rundt en tredjedel av massen til vår egen sol. Dette gjør at GJ 357 er 40% kaldere enn sola.

Systemet ligger 31 lysår unna, i konstellasjonen Hydra.

Funnet begynte når TESS-satelitten til NASA oppdaget en eksoplanet (en planet utenfor vårt eget solsystem) i bane rundt en stjerne. Oppdagelsen ble gjort ved å registrere endringer i lyset når planeten passerer foran stjernen.

Oppdagelsen ble gjort ved å registrere endringer i lyset når planeten passerer foran stjernen.

Kanariske forskere

En internasjonal gruppe ledet av forskere fra det kanariske astrofysiske institutt, brukte data hentet fra flere observatorier her på jorda for å bekrefte at det var en planet de observerte, og i denne prosessen oppdaget de ytterligere to planeter i samme system.

– På en måte gjemte disse planetene seg i målinger som er gjort fra flere observatorier over flere år, forklarer Rafael Luque, en doktorgradstudent med stipend fra Caixa-banken, som skrev om funnet i den opprinnelige artikkelen.

Ut av de tre planetene som ble oppdaget, er det planeten lengst unna, GJ 357 d, som er spesielt interessant for forskerne. Planeten går i bane rundt stjernen hver 55.7 dag, med en avstand tilsvarende ca. 20% av avstanden mellom jorda og sola.

Illustrasjon av GJ 357 d: NASA

6.1 ganger så mye masse som Jorda

Planeten veier minst 6.1 ganger så mye som jorda i masse, men selv om størrelsen og hva planeten består av er ukjent, vil en steinplanet med denne massen være mellom 1 til 2 ganger så stor som jorda.

– GJ 357 d er plassert i den ytre kanten av den beboelige sonen rundt sin stjerne, hvor den får omtrent like mye energi som Mars gjør fra sola, forklarer med-forfatter Diana Kossakowski fra Max Planck Institute for Astronomy i Heidelberg.

Slik presenterer NASA det nye funnet

Muligens veldig kald planet

Uten atmosfære vil gjennomsnittstemperaturen være rundt -51 ° C, som gjør planeten mer isete enn beboelig. En tilleggsartikkel, ledet av forskere fra Carl Sagan Institute of Cornell University, og som også har forskere fra IAC på Kanariøyene i gruppa, analyserer i detalj om planeten kan være beboelig.

Illustrasjon av GJ 357 d: NASA

– Hvis GJ 357 d har en tett atmosfære, rik på CO2, kan den fange nok varme for at flytende vann kan eksistere på overflaten. Dessuten kan vi kanskje oppdage biomarkører i atmosfæren med fremtidige teleskoper slik som JWST og E-ELT, som for tiden bygges, sier Lisa Kaltenegger, som er en del av forskerteamet.

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!

Andre nyheter:

Flyplassen på Fuerteventura skal bytte navn – får kritikk

Flyplassen på Fuerteventura skal bytte navn – får kritikk

Byrådet i Puerto del Rosario vil bytte navn på flyplassen, men møter kraftig kritikk fra flere hold. Etter at det ble klart at byrådet i Puerto del Rosario på Fuerteventura har besluttet å bytte navn på øyas flyplass fra Aeropuerto de Fuerteventura til Aeropuerto de...

Protestaksjon blokkerte for transport av flyktninger

Protestaksjon blokkerte for transport av flyktninger

Innbyggerne i Tunte på Gran Canaria forsøker å blokkere for transporten av flyktninger som skal sendes dit for å sitte i karantene. Innbyggerne krever at de returnerer de hundre immigrantene som allerede har vært der i to måneder, og ikke tar inn de nye som har...

Truer med å ta staten til retten etter flyktningkaos

Truer med å ta staten til retten etter flyktningkaos

Kanariøyenes president, Ángel Víctor Torres, kunngjorde i går at sentrale og regionale myndigheter må komme til enighet om hvordan flyktningene skal tas hånd om når de ankommer øygruppen i småbåter. Regjeringen på Kanariøyene gjør det også klart at de er villige til å...

Tester app for å finne ledige parkeringsplasser i Las Palmas

Tester app for å finne ledige parkeringsplasser i Las Palmas

En ny app for å finne ledige parkeringsplasser i sanntid testes nå ut i Avenida Marítima i Las Palmas. SagulpaLPA Park skal informere deg om hvor det er ledige parkeringsplasser i regulerte parkeringsområder. Prosjektet testes ut i Las Palmas nå, og skal være i full...

Nå åpner campingplassene på Gran Canaria

Nå åpner campingplassene på Gran Canaria

Nå åpner øyrådet flere populære campingplasser på Gran Canaria. Til sammen har disse kapasitet til 600 personer i hytter og 93 campingvogner og bobiler. Miljødepartementet har besluttet å gjenåpne fem camping-områder i fjellene på Gran Canaria fra lørdag. Utenom de...