Kanariøyene

Spania

2354

Bekreftet smittet

160

Døde

1976

Friskmeldt

239 228

Smittet

27 125

Døde

150 376

Friskmeldt

Smittestatus på Kanariøyene

2354

Bekreftet smittet

160

Døde

AnnonseKanariske forskere har oppdaget mulig «superjord» 31 lysår unna

av | 01.08.2019

Saken fortsetter under annonsen.


En gruppe astronomer som er ledet av forskere fra Instituto de Astrofísica de Canarias – IAC (det kanariske astrofysiske institutt), har funnet tre nye planeter som går i bane rundt en stjerne. En av disse planetene kan ha gunstige forhold for liv.

Oppdagelsen ble muliggjort takket være data fra NASA sin «TESS»-satelitt, og med data fra flere observatorier på jorda, inkludert Calar Alto-observatoriet i Spania.

Resultatene av oppdagelsen har blitt publisert i den vitenskapelige journalen Astronomy & Astrophysics.

En rød dverg

De nye planetene går i bane rundt stjernen GJ 357, en rød dverg med rundt en tredjedel av massen til vår egen sol. Dette gjør at GJ 357 er 40% kaldere enn sola.

Systemet ligger 31 lysår unna, i konstellasjonen Hydra.

Funnet begynte når TESS-satelitten til NASA oppdaget en eksoplanet (en planet utenfor vårt eget solsystem) i bane rundt en stjerne. Oppdagelsen ble gjort ved å registrere endringer i lyset når planeten passerer foran stjernen.

Oppdagelsen ble gjort ved å registrere endringer i lyset når planeten passerer foran stjernen.

Kanariske forskere

En internasjonal gruppe ledet av forskere fra det kanariske astrofysiske institutt, brukte data hentet fra flere observatorier her på jorda for å bekrefte at det var en planet de observerte, og i denne prosessen oppdaget de ytterligere to planeter i samme system.

– På en måte gjemte disse planetene seg i målinger som er gjort fra flere observatorier over flere år, forklarer Rafael Luque, en doktorgradstudent med stipend fra Caixa-banken, som skrev om funnet i den opprinnelige artikkelen.

Ut av de tre planetene som ble oppdaget, er det planeten lengst unna, GJ 357 d, som er spesielt interessant for forskerne. Planeten går i bane rundt stjernen hver 55.7 dag, med en avstand tilsvarende ca. 20% av avstanden mellom jorda og sola.

Saken fortsetter under annonsen.


Illustrasjon av GJ 357 d: NASA

6.1 ganger så mye masse som Jorda

Planeten veier minst 6.1 ganger så mye som jorda i masse, men selv om størrelsen og hva planeten består av er ukjent, vil en steinplanet med denne massen være mellom 1 til 2 ganger så stor som jorda.

– GJ 357 d er plassert i den ytre kanten av den beboelige sonen rundt sin stjerne, hvor den får omtrent like mye energi som Mars gjør fra sola, forklarer med-forfatter Diana Kossakowski fra Max Planck Institute for Astronomy i Heidelberg.

Slik presenterer NASA det nye funnet

Muligens veldig kald planet

Uten atmosfære vil gjennomsnittstemperaturen være rundt -51 ° C, som gjør planeten mer isete enn beboelig. En tilleggsartikkel, ledet av forskere fra Carl Sagan Institute of Cornell University, og som også har forskere fra IAC på Kanariøyene i gruppa, analyserer i detalj om planeten kan være beboelig.

Illustrasjon av GJ 357 d: NASA

– Hvis GJ 357 d har en tett atmosfære, rik på CO2, kan den fange nok varme for at flytende vann kan eksistere på overflaten. Dessuten kan vi kanskje oppdage biomarkører i atmosfæren med fremtidige teleskoper slik som JWST og E-ELT, som for tiden bygges, sier Lisa Kaltenegger, som er en del av forskerteamet.

Saken fortsetter under annonsen.


AnnonseAnnonse

Andre nyheter:

Vil forlenge unntakstilstanden – garanterer at dette er siste gang

Vil forlenge unntakstilstanden – garanterer at dette er siste gang

Det baskiske nasjonalistpartiet vil stemme for en sjette forlengelse av unntakstilstanden. Forslaget skal opp i kongressen neste onsdag. Venstre-republikanerne i Esquerra Republicana de Catalunya har på sin side gått med på at de skal avstå fra å stemme, noe som gir...

90.000 kanariere får garantilønn av staten

90.000 kanariere får garantilønn av staten

Kostnaden for garantilønnordningen beløper seg til tre milliarder euro i året. Garantilønnordningen medfører en økning på rundt 100 millioner euro i økt støtte sammenlignet med nåværende tiltak. Tiltaket ble vedtatt i kongressen på fredag. Det er de fattigste som skal...

Portforbudet oppheves for alle i fase 3

Portforbudet oppheves for alle i fase 3

I fase 3 av nedtrappingen oppheves portforbudet for alle, uteservering kan øke kapasiteten til 75%, og fellesområder åpnes opp. Dette er noen av hovedpunktene i bulletinen for fase 3 som La Gomera, El Hierro og La Graciosa går inn i på mandag. Det er forventet at...

36 passasjerer i isolasjon på Lanzarote etter flyreise

36 passasjerer i isolasjon på Lanzarote etter flyreise

36 passasjerer som var ombord på Iberia Express-flyet med en coronasmittet mann er isolert på hotell. Øyrådet tar regningen for karantenen, og de 36 er isolert ved Blu Sea Lanzarote Palm-hotellet i Puerto del Carmen. Etter at en reisende fra Madrid til Lanzarote...