Kanariske forskere har oppdaget mulig «superjord» 31 lysår unna

av | 01.08.2019

En gruppe astronomer som er ledet av forskere fra Instituto de Astrofísica de Canarias – IAC (det kanariske astrofysiske institutt), har funnet tre nye planeter som går i bane rundt en stjerne. En av disse planetene kan ha gunstige forhold for liv.

Oppdagelsen ble muliggjort takket være data fra NASA sin «TESS»-satelitt, og med data fra flere observatorier på jorda, inkludert Calar Alto-observatoriet i Spania.

Resultatene av oppdagelsen har blitt publisert i den vitenskapelige journalen Astronomy & Astrophysics.

En rød dverg

De nye planetene går i bane rundt stjernen GJ 357, en rød dverg med rundt en tredjedel av massen til vår egen sol. Dette gjør at GJ 357 er 40% kaldere enn sola.

Systemet ligger 31 lysår unna, i konstellasjonen Hydra.

Funnet begynte når TESS-satelitten til NASA oppdaget en eksoplanet (en planet utenfor vårt eget solsystem) i bane rundt en stjerne. Oppdagelsen ble gjort ved å registrere endringer i lyset når planeten passerer foran stjernen.

Oppdagelsen ble gjort ved å registrere endringer i lyset når planeten passerer foran stjernen.

Kanariske forskere

En internasjonal gruppe ledet av forskere fra det kanariske astrofysiske institutt, brukte data hentet fra flere observatorier her på jorda for å bekrefte at det var en planet de observerte, og i denne prosessen oppdaget de ytterligere to planeter i samme system.

– På en måte gjemte disse planetene seg i målinger som er gjort fra flere observatorier over flere år, forklarer Rafael Luque, en doktorgradstudent med stipend fra Caixa-banken, som skrev om funnet i den opprinnelige artikkelen.

Ut av de tre planetene som ble oppdaget, er det planeten lengst unna, GJ 357 d, som er spesielt interessant for forskerne. Planeten går i bane rundt stjernen hver 55.7 dag, med en avstand tilsvarende ca. 20% av avstanden mellom jorda og sola.

Illustrasjon av GJ 357 d: NASA

6.1 ganger så mye masse som Jorda

Planeten veier minst 6.1 ganger så mye som jorda i masse, men selv om størrelsen og hva planeten består av er ukjent, vil en steinplanet med denne massen være mellom 1 til 2 ganger så stor som jorda.

– GJ 357 d er plassert i den ytre kanten av den beboelige sonen rundt sin stjerne, hvor den får omtrent like mye energi som Mars gjør fra sola, forklarer med-forfatter Diana Kossakowski fra Max Planck Institute for Astronomy i Heidelberg.

Slik presenterer NASA det nye funnet

Muligens veldig kald planet

Uten atmosfære vil gjennomsnittstemperaturen være rundt -51 ° C, som gjør planeten mer isete enn beboelig. En tilleggsartikkel, ledet av forskere fra Carl Sagan Institute of Cornell University, og som også har forskere fra IAC på Kanariøyene i gruppa, analyserer i detalj om planeten kan være beboelig.

Illustrasjon av GJ 357 d: NASA

– Hvis GJ 357 d har en tett atmosfære, rik på CO2, kan den fange nok varme for at flytende vann kan eksistere på overflaten. Dessuten kan vi kanskje oppdage biomarkører i atmosfæren med fremtidige teleskoper slik som JWST og E-ELT, som for tiden bygges, sier Lisa Kaltenegger, som er en del av forskerteamet.

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!

Andre nyheter:

Utbruddene på Insular: – Veldig bekymringsverdig

Utbruddene på Insular: – Veldig bekymringsverdig

Helseministeren på Kanariøyene, Blas Trujillo, innrømmer at situasjonen på Insular-sykehuset er meget alvorlig. Sykehuset har så langt blitt rammet av fem utbrudd med minst 85 smittetilfeller, ifølge avisen Canarias Ahora. 151 ansatte ved sykehuset er i karantene...

Rekordbeslag av hasj til havs

Rekordbeslag av hasj til havs

Politiet og skattemyndighetene har beslaglagt "flere dusin tonn" hasj på havet, i en operasjon som beskrives som den største noensinne til havs mot narkotikasmugling. Myndighetene tok seg om bord i fire seilbåter og beslagla til sammen "flere dusin tonn" med hasj. Den...

Reise til Spania nå? Dette sier forsikringsselskapene

Reise til Spania nå? Dette sier forsikringsselskapene

Mange har tatt kontakt med Canariavisen for å høre hva forsikringen dekker dersom de reiser til Spania nå. Ifølge FHI sitt smittekart er hele Spania, inkludert Kanariøyene, rødt. Det betyr begrensninger i hva reiseforsikringen dekker, og alle selskaper har sine egne...

5 nordmenn forteller: Derfor reiser vi til Gran Canaria nå

5 nordmenn forteller: Derfor reiser vi til Gran Canaria nå

Den siste tiden har det vært mange og heftige diskusjoner om det å reise til Kanariøyene på ferie nå. Mange velger å trosse reiseråd og rødmerking, og sier de føler seg like trygge på Gran Canaria som i Norge. Vi tok en prat med x nordmenn for å finne ut av hvorfor de...

Stjal alle dekkene til norske Ann Cathrin: – Toppen av frekkhet

Stjal alle dekkene til norske Ann Cathrin: – Toppen av frekkhet

For norske Ann Cathrin El Allaoui ble ikke denne mandagen helt som hun hadde tenkt. På ettermiddagen fikk hun nemlig den utrolige beskjeden: noen hadde satt bilen hennes på lecablokker og stjålet alle hjulene. El Allaoui forteller til Canariavisen at hun hadde lånt...

Pusser opp Plaza de Las Naciones for 720 000 euro

Pusser opp Plaza de Las Naciones for 720 000 euro

Plaza de Las Naciones i Puerto del Carmen på Lanzarote skal få et ansiktsløft. Ifølge en intern rapport i kommunen skal det være nødvendig med flere utbedringer av plassen og området rundt. Byrådet i Tías har derfor besluttet å bruke 720 000 euro langs promenaden....