Siste

Kanariske myndigheter kan ha betalt menneskesmuglere for å stanse strømmen av flyktninger


Ifølge den spanske avisa El País brukte det nasjonale etteretningsenteret reserverte penger for å stoppe den massive strømmen av illegale innvandrere til Kanariøyene.

Pengene skal ha blitt betalt til eiere av såkalte «cayucos» - småbåter som blir brukt for å transportere illegale innvandrere til Kanariøyene.

Ifølge kilder i regjeringen skal eierne av småbåtene ha mottatt betaling fra myndighetene mellom 2006 og 2007. Andre kilder hevder at operasjonen kun handlet om å begrense tilgangen på deler til båtene for nettverkene som smuglet mennesker.

En uholdbar situasjon

Ifølge Madrid-avisen bestemte det nasjonale etteretningsenteret CNI seg for å handle direkte opp mot stedene hvor båtene dro fra. Det skal ha blitt betalt penger til smuglerne for å stagge innvandringen til Spania og Kanariøyene.

Kilder som står nær datidens regjering, ledet av José Luis Rodríguez Zapatero, forteller til El País at situasjonen var uholdbar på den tiden, og at de avgjorde at båtene måtte stanses før de dro. Hovedsaklig ble det jobbet opp mot land som Senegal, Mauritania, Mali, Burkina Faso og Niger.

500 innvandrere på tre dager

I 2006, året da operasjonen skal ha startet, ble 31,859 innvandrere stoppet på Kanariøyene. På Tenerife ankom 17,261 innvandrere i 2006, mens det til Gran Canaria ankom 5398.

Kun i løpet av tre dager i mars 2006 dro rundt 500 ulovlige innvandrere over med båt til Kanariøyene.

Operasjonen som myndighetene igangsatte skal ifølge kilder ha hatt god effekt, og i 2007 og 2008 hadde antallet innvandrere falt dramatisk.

I 2006 ankom 31,859 innvandrere, i 2008 ankom mindre enn 2000.