Karantene-kos på Gran Canaria

av | 17.03.2020

Når situasjonen først er som den er, har vi det egentlig ganske så fint her på øya.

Plutselig sitter vi her alle mann alle, med all tid i verden, i en motsatt-tidsklemme hverdag. Det at vi ikke kan være utenfor portene, er vi alle klar over nå, så det behøver vi ikke å snakke mer om. Her i området mellom Patalavaca og Arguineguín hvor undertegnede befinner seg, er det tydelig at veldig mange benytter tiden sin til å sole seg, langflat på hver sin veranda med godt mot. Tidligere i dag bevitnet jeg følgende fra min veranda i komplekset jeg og min familie bor:

Et badebasseng med omtrent 20 solsenger. Nesten alle tomme denne dagen, men tre små grupper ligger med god avstand fra hverandre. En nordmann i pensjonistalder ligger midt i bassenget på en neongrønn bademadrass.

Fra verandaen noen etasjer opp hører jeg ikke alt han sier, men med litt høyere røst sier noe sånt som: – Ja, her på Granka har vi det fælt i karantene dere», med tydelig ironi i stemmen.

En av de andre filmer han, og videoen skulle sendes hjem til Norge hører jeg de humrer om. Og det er nettopp den mentaliteten det er viktig at vi innehar nå. Vi må holde oss positive. Vi må gjøre som myndighetene anbefaler, og beordrer oss, og det kommer til å gå så mye enklere med godt mot. Dog vil jeg påpeke at jeg ikke oppfordrer til noen som helst sammenkomst i fellesbassenger, da jeg anbefaler alle å følge restriksjonene som er pålagt oss.

Canariavisen ønsker å minne alle lesere på at det er forbudt å oppholde seg ved fellesbasseng. Som du kan se i videoen i denne saken blir dette håndhevet med makt om nødvendig. 

Hobbytid

En kompis hjemme i Norge uttrykte glede med å ha nok tid til hobbyer han vanligvis ikke rekker. Han hadde lagd en ganske kul sang som han postet på Facebook. Vel – ikke alle trenger å gape like stort. Men å lese en bok, ta fatt på et strikkeprosjekt eller bake kanelboller, er kanskje mer overkommelig for de fleste av oss.

Her i huset går det mye i barnebøker til minstemann, men Maja Lundes siste bok «Przewalskis hest»er også med i kofferten. Men som sant skal sies, med en 1-åring i hus, er det mest tid til 2-minutters hobbyer, og Lundes siste bok behøver vesentlig mer tid for å komme seg gjennom.

Kringle fra naboene

Det er ikke forbudt å snakke med naboen, og i komplekset vi bor, har vi flere naboer vi har et godt forhold til. Vi passer nå såklart på å holde god avstand, eller å være på hver vår veranda. Vi hjelper hverandre med å holde oss oppdatert på situasjonen, og deler informasjonen vi har. Vi er sammen i dette, og naboer jeg vanligvis ikke pleier å snakke med på andre siden av veien, hilser og vinker fra verandaene sine.

Vi har utviklet et eget samhold der vi alle er på hver vår veranda, time etter time. Og gjett hva – rett før jeg trykket publiser på denne saken, banket det på døren. Og der sto nærmeste nabo, med kringle på døra. Hun hadde tilbragt dagen med å bake, og overleverte en nydelig mandelkringe jeg må huske å spørre om oppskriften på. Hun påpekte at hun ikke hadde tatt på den, før hun strakk ut armene og overleverte den. Mange av oss har nå ekstra tid, og kanskje fins det litt ekstra tid for å være ekstra grei med de rundt deg. Hvis du må på butikken, kanskje naboen også behøver noe, og du kan spare vedkommende fra å gå ut?

Lag fotoalbum

Nå gjelder det å være kreativ, og bruke tiden på ting jeg ellers ikke rekker eller prioriterer. Så hva med å lage et fotoalbum med alle bildene fra ferien, eller noen andre bilder som skal sorteres? Dette har jeg ønsket å gjøre lenge med mange ulike bilder, og nå har jeg ingen unnskyldning for ikke å få gjort dette. Selv om ferieoppholdet ikke avsluttet helt som ønsket, er det deilig å mimre tilbake i tid, se på bilder, og huske at det igjen kommer til å bli bedre tider.

Lær noe nytt

Hva med å ta frem gitaren, strikkesakene, eller spanskbøkene, og forsøke å lære noe nytt?  På YouTube eller andre nettsider fins det utallige guider, og en oppskrift eller video for nærmest en hver ting en ønsker å lære. Det fins også mange treningsvideoer, med øvelser som kan gjøres hjemme. For selv om man er karantene-fast, er det jo greit å bevege litt på seg.

Vær kreativ

Her i huset, i min familie som i tillegg til undertegnede også består av min ektemann og vår sønn på snart to år forsøker vi å være kreative for å kose oss mest mulig. Det beste sønnen vår vet, er å bade. Vel –  å bade i havet er ikke lenger et alternativ. Dersom du ikke har privat basseng, er heller ikke det et alternativ. Det er forbudt å benytte fellesbasseng og å samle seg her, men jeg ser at et mindretall fortsatt tilbringer tid i fellesområdene både i vårt kompleks og andre nærliggende komplekser.

Så i går startet vi dagen med å blåse opp et badebasseng på verandaen til minstemann. Sorgen var dog stor da vi så at bassenget hadde flere små hull i bunnen. Vi tenkte at behov for repareringsutstyr eller å kjøpe nytt basseng ikke var gyldig nok grunn til å bryte portforbudet. Ei heller verdt risikoen for vår egen eller andres  del, og slo oss litt til ro med at vi måtte lete godt i leiligheten for å løse dette problemet hvis bassenget skulle kunne brukes. Minstemann gjorde det helt klart at det ikke var aktuelt ikke å bade, så far i huset forsøkte noen ulike mislykkede prosjektet med noe lim vi fant i en skuff, før vi uten å bryte portforbudet fikk låne gaffateip av naboen.

Deretter fikk vi slått i hjel noen morsomme timer, hvor husets yngste var strålende fornøyd og koste seg på verandaen. For så verst er det jo ikke å  ha portforbud på Gran Canaria, er det vel? Vanligvis ville dagen blitt tilbragt på stranden eller på en lekeplass, ute fra morgen til kveld, men nye tider krever nye løsninger. Har du barn i hus, men ikke basseng. Er de små nok, er bøtter og kasseroller, kopper og kar, nok til å ha det morsomt med vann en god stund.

Samhold

I tillegg til tidligere nevnte samhold fra naboene, føler vi en stor omsorg fra de rundt oss. Vi står i dette sammen, og nå er det viktig at de av oss som er så heldig og være friske og raske, respekterer restriksjonene. Dersom du er blant de uheldige som er syk, men fortsatt er hjemme, vil jeg også påstå du er heldigere enn mange andre. Leger og helsepersonell jobber på spreng, la oss andre gjøre vårt beste for å lette jobben deres.

Mye tyder på at vi skal tilbringe de neste ukene innendørs under strenge portforbud. For de som befinner seg i Spania, med snarlig hjemreise til Norge, vil det nok følges av ytterligere uker innendørs etter hjemkomst, så her er det bare fantasien som setter grenser for hva du kan rekke å gjøre. Dog innenfor porten!

Dagens topp tre aktiviteter for 1-åringen:

  1. Bading og vannlek
  2. Se på søppelbilen (han er meget interessert i store kjøretøy)
  3. Å se på alle hundene (for ja, det er lov å lufte hunden under portforbudet, og det er det vel mange hundeeiere som kanskje gjør litt ekstra i disse dager?

Canariavisen ønsker å minne sine lesere på at man kun skal lufte hunden så lenge det er strengt nødvendig, og maks en person har lov til å gå med hunden. 

Mine topp tre:

  1. Sønnen leser av naturlige årsaker ikke nyheter, og er bare positiv!
  2. Daglig kontakt med naboene og overraskelse på døra
  3. Maja Lundes «Przewalskis hest»

Mannens topp tre:

  1. Familietid
  2. Kringle fra naboen, en stor positiv overraskelse!
  3. Lytte på podcast med god samvittighet når sønnen sover

 

Fortell gjerne om hva du tilbringer dagene med i kommentarfeltet, eller på e-post ida@canariavisen.no. Dersom du har bilder du vil dele med Canariavisen, kan dette også sendes til samme e-post adresse.

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!

Andre nyheter:

Varme og calima tar over for regnværet

Varme og calima tar over for regnværet

Etter at Kanariøyene opplevde lett regn denne torsdagen ser det ut til at varmen nå tar over. Aemet varsler temperaturer på over 34 grader i innlandet sør, øst og vest på Gran Canaria. Også innlandet på Lanzarote og Fuerteventura får en brennhet fredag. Sammen med...

Beordrer gjenåpning av lukkede utlendingsinternater

Beordrer gjenåpning av lukkede utlendingsinternater

Innenriksdepartementet har beordret gjenåpningen av interneringssentre for immigranter på Kanariøyene, etter at de stengte når landet var i unntakstilstand. De båtflyktningene som ikke kvalifiserer til opphold på bakgrunn av et beskyttelsesbehov vil bli internert i...

Flere biler totalskadet etter bilbrann i Las Palmas

Flere biler totalskadet etter bilbrann i Las Palmas

Syv biler og en motorsykkel har blitt totalskadet i branner i Las Palmas tidlig torsdag morgen. Brannen skal ha brutt ut rundt klokken 4 torsdag morgen i Calle Sargento Provisional i La Feria del Atlántico-nabolaget. Brannvesenet melder at det ble brukt tusen liter...

128 båtflyktninger ankom Kanariøyene torsdag morgen

128 båtflyktninger ankom Kanariøyene torsdag morgen

Redningstjenesten har reddet 128 båtflyktninger utenfor Kanariøyene torsdag morgen, melder nødsentralen. 55 menn fordelt på tre båter ble reddet utenfor Gran Canaria og er sendt til Arguineguín-leiren. Denne leiren ble for kort tid siden tømt og flyktningene sendt til...