Siste
Foto: Regjeringsdelegasjonen på Kanariøyene

Klager inn migrantleir til Ombudsmannen


Nok en gang får myndighetene kritikk for de dårlige forholdene i midlertidige mottaksleirer på Gran Canaria. I 2020 raste det rundt en midlertidig mottaksleir for migranter i Arguineguín sør på øya.

Nå sier sekretariatet for migrasjon i bispedømmet på øygruppen at de klager inn den nye mottaksleiren i Barranco Seco til Ombudsmannen, skriver nyhetsbyrået Efe.

Anholdes i over 72 timer

Bispedømmet hevder myndighetene gjentar de samme bruddene på menneskerettigheter som ble begått i mottaksleiren i Arguineguín, og som til slutt førte til at leiren ble stengt. Spesifikt peker bispedømmet på at migranter holdes i leiren utover de tillate 72 timene.

Leiren i Arguineguín fikk tilnavnet «Skammens leir».

Slik var forholdene i Arguineguin-leiren:

Maks tre døgn

Når migranter ankommer til Kanariøyene kan de ifølge loven anholdes i inntil 72 timer for å avklare identitet.

Innen tre døgn skal migrantene enten fremstilles for en dommer eller løslates og eventuelt ivaretas utenfor såkalte CATE-senter som det i Barranco Seco mens de venter på behandling av sine asylsøknader. På grunn av coronapandemien er migrantene også pålagt karantene.

Forholdene i disse midlertidige mottakene er ikke lagt til rette for lengre opphold. For tiden er det en alvorlig mangel på mottakskapasitet på øygruppen som følge av et stort antall ankomster under pandemien.

Les også:

Ny migrantleir åpner nord på Gran Canaria
 
Derfor har hoteller i turistkommunene blitt tatt i bruk for å innlosjere migranter, men det jobbes nå for å opprette 7000 mottaksplasser på Kanariøyene.

Bispedømmets advokat Daniel Arencibia sier til nyhetsbyrået Efe at han kan dokumentere et tilfelle hvor en person av marokkansk opprinnelse ble holdt i Barranco Seco-leiren i ni dager.