Siste
Et arkivfoto av en minibank i Spania. Foto: Aitor Serra Martin/Shutterstock

Klar advarsel: –⁠ Misvisende

Det er ikke bare gebyrene som koster skjorta.


Det skjer både titt og ofte: nordmenn får bruk for litt kontanter i ferien, og lurer på hvilken minibank som er billigst.  

Men visste du at det slettes ikke bare er gebyret minibanken tar som kan koste deg dyrt? 

Det kan nemlig også et feil tastetrykk ved uttak gjøre.

Minibanker, butikker og restauranter gir deg nemlig et valg når du skal trekke kortet: betale i kroner eller euro?

Torstein Roed er produktansvarlig i Bank Norwegian. Han har et klart råd om du skal bruke kortet ditt på Kanariøyene og ellers i utlandet. 

– Når du velger lokal valuta ved uttak, benytter du deg av bankenes transparente prising av valuta. Dette innebærer at det settes en midtkurs av VISA, og deretter legges det til et fast valutapåslag. Dersom du bruker Bank Norwegian-kortet er dette valutapåslaget på 1,75%, forklarer Roet til Canariavisen. 

 

– Velger du å la butikken eller minibankeieren sette vekslingskursen, mister du denne forutsigbarheten. Deres prising av valuta og veksling kan variere betydelig, og ofte er den mindre gunstig enn bankens valutapåslag.

Men det kan likevel oppleves som mer «forutsigbart» å se beløpet i en valuta du er godt kjent med på skjermen. Det er nettopp dette banker, minibanker og kortterminaler håper du skal tenke. 

For å «hjelpe» deg litt på vei, bruker minibankene ofte forvirrende skjermbilder med mye tekst, utydelig språk og design som leder folk til å trykke på «JA» til konvertering. 

Det hele bunner ut i stor konkurranse fordi mange internasjonale selskaper spesialiserer seg på å eie minibanker.

Roed påpeker at mange av minibankene på feriesteder slettes ikke eies av banker. 

– Dessverre kan denne konkurransen av og til føre til forvirrende eller misvisende informasjon i minibanker. Dette er noe nordmenn ofte støter på i utlandet, sier han.

 Torstein Roed er produktansvarlig i Bank Norwegian. Foto: Bank Norwegian

Fordi norske banker ikke har mulighet til å sette lokal valuta som standardvalg, er det opp til minibanken eller terminalen om du skal få tilbudet om å betale i kroner eller euro.

Velger du førstnevnte, altså NOK, får du vekslingskursen til banken bedriften bruker, ikke VISA eller Mastercard sin. 

Det kan vise seg å bli dyrt. Derfor bør du alltid velge EUR og takke nei til valutakonvertering på stedet.