Klatret opp i kraner for å stoppe nytt hotell på Tenerife


For andre dag på rad klatret aktivister opp i kranene ved byggeplassen for et nytt luksushotell ved La Tejita-stranda sør på Tenerife.

Protestantene planlegger også å danne en menneskelig lenke rundt byggeplassen.

Aktivistene ønsker å tiltrekke oppmerksomhet for å stoppe byggeprosjektet, som de hevder truer den siste naturlige stranda på Tenerife.

Mye oppmerksomhet

Protestaksjonen har fått mye oppmerksomhet på øya, og spesielt fra venstresiden som kjemper for en bærekraftig bruk av kystlinjen. Miljøorganisasjoner og politiske partier på venstresiden har lenge hevdet at kystlinjen på Kanariøyene er under sterkt press fra turistindustrien og urbanisering.

Nekter å forlate krana

Aksjonen startet tirsdag morgen, og protestantene nekter å forlate kranene før arbeidet stanses.

Politiet har forsøkt å fjerne aktivistene, men så langt uten hell. Støttespillere har begynt å samle seg i området, og flere tilbragte natta i området for å vise solidaritet med aktivistene.

Ulovlig konstruksjon

Konstruksjonen av luksushotellet har møtt sterk kritikk fra en rekke miljøvernorganisasjoner som mener prosjektet er ulovlig. Til tross for retningslinjer som lar myndighetene stoppe arbeidet midlertidig mens en vurdering blir foretatt har byggearbeidet økt i tempo under portforbudet.

Miljøvernorganisasjonen Salvar La Tejita har hevdet at myndighetene nå må handle for å stanse byggeprosessen, og har kritisert selskapet Viqueira som står bak prosjektet.

Rettslige skritt

Byrådet i Granadilla innvilget lisensen for å bygge hotellet 26. desember 2015. Kort tid etter begynte demonstrasjonene, og flere gikk til rettslige skritt for å stanse hotellet. En ordre om å stanse konstruksjonen ble sendt ut, men den dag i dag bygges det fremdeles. Hverken lokale eller regionale myndigheter har gjort noe for å håndheve kravet om byggestans.

Sårbart økosystem

Det nye luksushotellet bygges kun 20 meter fra kysten, i et område like ved naturreservatet Montaña Roja på Tenerife.

Eksperter på det lokale økosystemet har påpekt at området er meget sårbart og har en høy økologisk verdi, med unik vegetasjon. Eksperter har også identifisert 110 fuglearter i området, og mange av disse er trekkfugler som bruker området for å hvile og spise.

I tillegg til dette ble det i 2019 påpekt av en uavhengig teknisk undersøkelse at hotellet ikke får et eget anlegg for behandling av kloakk og kan føre til forurensning i havet.