Klimaet på Gran Canaria blir av mange omtalt som det beste i verden. Det milde subtropiske klimaet gjør at det stort sett alltid er solrikt i sør, med lite nedbør, mens det i fjellene og lenger nord varierer mer. Det er frodig og grønt i nord, mens den sørlige delen er tørr og varm.

Passatvindene bidrar til å dempe den intense varmen langs kysten om sommeren, men gjør det også mer frodig i nord. Dagtemperaturen på den nordlige delen av øya er milde, også på vinteren, med rundt 21 grader i vintermånedene, og opp mot 28 grader på sommeren.

Klima på gran canaria

Fjellene på Gran Canaria byr på fantastiske utsikter og et kjøligere klima enn ved kysten. Foto: flickr.com

Calima

Calima er et velkjent fenomen på Gran Canaria. En unormal varme kombinert med sandstøv fra Sahara-ørkenen blåser over Kanariøyene, og øker gjerne temperaturen drastisk. Ofte vil det bli over 30 grader, og på sommeren kan temperaturen nå hele 40 grader hvis det er calima.

Mange mener at calimaen har kommet hyppigere de siste årene, men dette er feil i følge Canariajournalen.

klima på gran canaria

Når calimaen blåser inn over Kanariøyene blir luften full av sandstøv og temperaturene stiger. Foto: flickr.com

Badetemperatur på Gran Canaria

Temperaturen i havet varierer fra 19 grader på vinteren til rundt 23 grader i august – oktober.

I høysesongen på vinteren kan faktisk vannet i havet bli kjølig. På tross av at Gran Canaria ligger i en subtropisk sone går det kjølige havstrømmer forbi øya. Nordmenn er vant til litt kulde i vannet, så selv om det er litt kjølig i vannet stopper det ikke badehungrige turister fra å flokke til noen av øyas mange strender.

Badetemperaturen på Gran Canaria er best i perioden mai – september. På vinteren kan det bli kjøligere i vannet. Foto: Flickr.com

Husk varme klær på vinteren

Mange tror at klimaet på Gran Canaria er så varmt at det ikke er behov for å pakke varme klær som jakker og gensere når de skal på ferie. På sommeren er det riktignok varmt, og det er ikke mye behov for varme klær, men kjøligere perioder kan forekomme da også. På vinteren er det kjølig på kvelden, og det er viktig å ha med seg genser, ytterjakke og langbukse til kvelden.

Den beste tiden på året

De fleste nordmenn reiser til Gran Canaria i perioden oktober – mars, men det er ingen tvil om at den beste tiden på året klimamessig er fra mai til midten av oktober. Dagene er lange, badetemperaturen er behagelig, og det er mindre mennesker på øya, som gjør at det blir mindre press på turistområdene.

Hvis du vil slippe unna vinterkulda i Norge er også denne delen av året behagelig, med milde temperaturer og fint vær for å sole seg store deler av tiden. Det kan forekomme noen dager og perioder med mye regn på vinteren, og noen ganger kommer det også snø i fjellene vinterstid.

snø på gran canaria

Et uvanlig syn: det kan komme snø i fjellene på Gran Canaria vinterstid. Da flokker ofte de lokale opp i fjellene for å se snøen, noe som resulterer i mye bilkaos på de trange veiene. Foto: Flickr.com