Kofferten ble rundstjålet etter innsjekking

Det er overraskende enkelt å bryte seg inn i en koffert. Alt du trenger er en kulepenn. «


Da norske Allan sjekket inn kofferten sin i Las Palmas, regnet han med at den var trygg. Noen timer senere stod han på Gardermoen med en rundstjålet koffert, der alt av verdi var fjernet.

Allan ønsker ikke at vi bruker hans fulle navn i saken.

HAR DU OPPLEVD NOE LIGNENDE PÅ KANARIØYENE? Da vil vi gjerne høre fra deg. Besøk vår Tips oss-side for å kontakte oss.

Nå ønsker han å advare andre som legger verdisaker i innsjekket bagasje. I kofferten hadde han blant annet en Mac, som ble stjålet.

– Det er dumt å legge en laptop i kofferten. Det er en dyr lærepenge. Du skal jo ikke ha laptop i kofferten. Det verste er alt av materiellet jeg hadde på den. Bilder og dokumenter jeg har lagret. Det er noe jeg ikke får igjen, forteller han til Canariavisen.

Han vet ikke om tyveriet skjedde i Las Palmas eller Oslo.

– Det må jo være flyplasspersonell som har gjort det. Når vi kom frem til Gardermoen og åpnet kofferten ramlet bare ting ut, da vi skulle lete etter bilnøklene. Da var alt vi hadde av verdier borte, utenom klær. Låsen var knekt av. Glidelåsen var brekt ut av sporet. Det var også en brist i langsiden på den, sier han.

I tillegg til at låsen var brutt opp og glidelåsen dratt ut av sporet, hadde kofferten også synlige skader da den kom frem. Foto: Privat

Totalt tapte han verdier for rundt 19.000 kroner, anslår han selv. I tillegg til bærbar datamaskin hadde han også et par nye og spesialdesignede sko i kofferten.

Forsikringsselskapene advarer

– Man bør være varsom på hva som legges i kofferten når man er ute å reiser. Reisevilkåret oppstiller noen sikkerhetsforskrifter som må overholdes. Hvis sikkerhetsforskriftene ikke overholdes, kan selskapets ansvar settes ned eller falle helt bort, forklarer informasjonsdirektør Sigurd Ulven i Eika Gruppen AS, til Canariavisen.

Han viser til at ting som penger, smykker, data, kamera, nettbrett og mobiltelefoner ikke skal sendes i innsjekket bagasje.

– Denne type saker håndteres jevnlig i forsikringsbransjen generelt, også fra kunder på Gran Canaria, legger informasjonsdirektøren til.

Han forklarer at Eika har registrert rundt 150 skader knyttet til tyveri fra innsjekket bagasje siden 2009.

Kommunikasjonsdirektør Sigurd Ulven i Eika Gruppen AS advarer mot å sende verdisaker i kofferten. Foto: Eika

Dekker ikke verdisaker i kofferten

Også hos Gjensidige påpeker de at verdisaker som PC ikke skal i innsjekket bagasje. Da risikerer man at forsikringen ikke dekker tapet.

– Derfor vil selskapene i de aller fleste tilfeller redusere erstatningen med 100%, der hvor den reisende ikke har fulgt disse forskriftene, sier kommunikasjonssjef i Gjensidige, Marie Brudevold, til Canariavisen.

Hun påpeker at flyselskapene har de samme reglene. Derfor dekker heller ikke de slike tap.

Til tross for reglene er det en god del som likevel velger å sende verdisaker i innsjekket bagasje.

– Det er ikke uvanlig at vi får slike krav, sier Brudevold.

Marie Brudevold er kommunikasjonssjef i Gjensidige og har noen tips til deg som skal reise med verdisaker. Foto: Gjensidige

Hun har noen klare råd å komme med til flypassasjer som har med seg verdisaker. - Sett deg inn i betingelsene hos flyselskaper og forsikringsselskaper. - Ha alltid verdigjenstandene i håndbagasjen på reise med fly. Hvis ikke er de ikke dekket. Det gjelder f.eks. ting som fotoapparat, optisk utstyr, smykker, dyre klokker, kontanter, PC, nettbrett og andre elektroniske apparater. - En grei huskeregel er å ta med seg alt som kan være interessant for en tyv inn på flyet.

For Allan er også valget av koffert noe han angrer på etter hendelsen.

– Vi reiser jo ofte, men jeg reiser ikke med glidelåskoffert igjen. Det blir med kodelås, sier han.

Og det gjør han trolig rett i. Det er nemlig overraskende enkelt å bryte seg inn i en koffert med glidelås, selv om du har lås på den. Bare se her:

https://www.youtube.com/watch?v=wpIJVWXsBBI

Den spanske flyplassoperatøren Aena har ikke ønsket å kommentere saken. De skriver til Canariavisen at slike saker må håndteres av politiet.

Avinor mener på sin side at bagasjen er godt ivaretatt når den er under deres ansvar.

– Det er svært beklagelig å høre at reisende opplever tyveri fra sin bagasje. Når det gjelder bagasjeanlegget på Oslo lufthavn så har dette full overvåkning. Prosessen fra bagasjen sjekkes inn til den er den er levert til flyet, og vice versa på retur, er i stor grad en automatisk prosess, - og på vår lufthavn er bagasjen sporbar gjennom hele denne prosessen, forteller senior kommunikasjonsrådgiver Line Haugland i Avinor, til Canariavisen.

– I det bagasjen forlater bagasjeanlegget og overleveres til handler og flyselskap er den utenfor Avinors kontroll og evt. overvåkning. Det samme gjelder før bagasjen blir overlevert fra flyselskapene ved ankomst Oslo lufthavn.

Haugeland sier tyveri fra bagasje ikke er noe kjent problem på Oslo lufthavn.

– Men vi oppfordrer passasjerer til å ivareta sine verdigjenstander på en hensiktsmessig måte. Dersom verdigjenstander bringes med i innsjekket bagasje, anbefaler vi på generelt grunnlag at bagasjen låses.

Endringer, 13.01.2022 kl 15:01: Lagt til svar fra Avinor.