FESTER: Denne festen på Tenerife har fått sosiale medier til å koke på Kanariøyene.

Koker i sosiale medier etter smittefarlig karnevalsfest


En ulovlig og smittefarlig karnevalsfest på Tenerife har fått det til å koke i sosiale medier.

I en video som ble publisert på Twitter kan man se festdeltakerne i kostymer, uten verken avstand eller munnbind, mens de drikker, danser og fester i Santa Cruz de Tenerife.

Festen ble avholdt bare få timer før nye, strenge regler som forbyr festing trådte i kraft.

I videoen kan man høre at det blir sagt «så de kan se at Covid ikke kom«.

Ikke første gang

Ifølge avisen Canarias Ahora er det heller ikke første gang at dette utestedet får bøter og sanksjoner for brudd på smittevernreglene. Byrådet sier til avisen at de allerede har flere saker inne til behandling.

Det lokale politiet rykket ut og fikk stoppet festen etter tips fra publikum, og flere bøter skal ha blitt skrevet ut til deltakere som brøt reglene. Også eierne av utestedet har nå blitt anmeldt på nytt, og risikerer nå å miste retten til å drive stedet, ifølge den samme avisen.

Klart å snu trenden

Kanariøyene har klart å snu smittetrenden den siste tiden, etter at strenge tiltak ble innført på Lanzarote og Gran Canaria.

Også Tenerife har klart å snu trenden, og er for tiden blant øyene med minst smitte. Øyregjeringen frykter likevel at flere slike fester vil bli avholdt i dagene som kommer.

Smittetrykket på Tenerife er nede i 65,26 per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene, mens gjennomsnittet for Kanariøyene er 135,79.

På Gran Canaria har smittetrykket vært stigende i hele januar, men i februar har trenden snudd, og smitten er på vei nedover. Smittetrykket på Gran Canaria per 100 000 innbyggere er nå 172,46.

Ekstraordinære tiltak

Før karnevalstiden har regjeringen på Kanariøyene innført en rekke ekstraordinære tiltak for å stoppe nettopp slike fester. Siden fredag 12. februar har et portforbud fra klokken 22 - 06 blitt innført på alle øyene, uavhengig av hvilket tiltaksnivå som gjelder på hver av de.

Øyregjeringen har også strammet inn på hvor mange man kan møte hvis man ikke bor sammen.
  • I nivå 1 og 2 kan maks 6 personer møtes (Tenerife, La Palma, La Gomera er i nivå 1, El Hierro og Fuerteventura i nivå 2).
  • I nivå 3 kan maks 4 personer møtes. (Gran Canaria)
  • I nivå 4 kan maks 2 personer møtes. (Lanzarote, La Graciosa)
Det er også forbud mot å nyte drikke eller mat ved bardisken. Det er forbudt å servere alkohol til kunder som ikke har fast sitteplass ved et bord, og alle aktiviteter som oppfordrer til at folk samles, ikke bruker masker eller bryter krav om sikkerhetsavstand er forbudt. Dette inkluderer konkurranser, karaoke, dans, festing, eller bakgrunnsmusikk som innbyr til dans eller sang.

Alle utesteder i nivå 1, 2 og 3 må stenge før klokken 22. I nivå 4 må de stenge klokken 18.

Det er også innført strengere grensekontroll ved lufthavner og flyplasser, for å forhindre unødvendige reiser til og fra øyer som er i nivå 3 og 4. Turister som kan vise til bestilling på hotell eller i godkjent ferieleilighet kan reise inn og ut av øya.

All kollektivtransport har redusert passasjerkapasiteten til 50%, og det skal være overvåkning og sikkerhet i rushtiden for å hindre folkemengder. Man frarådes å benytte kollektivtransport i rushtiden.

Det er også forbudt å oppfordre til festing eller arrangementer som oppfordrer til at mennesker samles, eller som fører til at folk bryter med gjeldende regler.

Utover dette gjelder de samme reglene som før, spesifisert i de forskjellige nivåene. Du kan lese mer om nivå 1, 2 og 3 her, og om nivå 4 her.