Dette 3D-bildet illustrerer hvordan skredet beveget seg gjennom Agadir-canyon fra kysten av Marokko og videre ut i Atlanterhavet, nord for Kanariøyene. Illustrasjon: Christoph Bottner, Århus universitet

Kolossalt undervannsskred gikk nord for Kanariøyene

For rundt 60 000 år siden gikk et undersjøisk skred utenfor kysten av Marokko, ikke langt fra Kanariøyene, som forskerne nå mener var mye større enn først antatt.

Publisert Sist oppdatert

Dette skredet, som begynte som en relativt liten bevegelse, utviklet seg til å bli et kolossalt skred som rev opp havbunnen over 2000 kilometer utover i Atlanterhavet, skriver Forskning.no.

En ny studie, ledet av forskere fra blant annet Århus universitet og The University of Liverpool, har kartlagt hvordan skredet vokste til hundre ganger sin opprinnelige størrelse mens det raste nedover den undersjøiske Agadir-canyonen.

Denne canyonen, som strekker seg fra kysten av Marokko og ut i havet nord for Kanariøyene, er over 1

000 meter dyp og 450 kilometer lang, og muligens verdens lengste undersjøiske dal.

Vi er vant til å høre om snøskred som vokser mens de beveger seg ned fjellsidene, men det som skjedde under havet her er i en helt annen skala.

– Men da snakker vi om å vokse seg 4 til 8 ganger større.

– Vi har kalkulert at dette skredet vokste seg minst 100 ganger større mens det var på vei, noe som er veldig mye mer, sier forskeren Christoph Bottner ved Århus universitet i en pressemelding.

Forskerne har regnet seg frem til at skredet, som startet beskjedent, vokste til å bli minst 100 ganger større mens det beveget seg nedover i en fart på 15 meter i sekundet.

Dette enorme skredet rev med seg steiner, grus, sand og gjørme, som endte opp med å dekke et område større enn Storbritannia under et lag på én meter.

– Det interessante er hvordan hendelsen vokste fra en relativt liten start, til et enormt og ødeleggende undersjøisk skred som beveget seg med en hastighet på 15 meter i sekundet og nådde høyder på 200 meter, mens det rev opp havbunnen og dro med seg alt på sin vei, sier forskeren Chris Stevenson ved The University of Liverpool, ifølge Forskning.no.

Kan påvirke fremtidige undervannsinfrastrukturer

Studien kan få store konsekvenser for hvordan vi forstår og håndterer risikoen ved undersjøiske skred.

Spesielt for infrastruktur som legges på havbunnen, som de mange internettkablene som binder verden sammen.

Powered by Labrador CMS