Migranten som var innlosjert på Waikiki Hotel i Playa del Inglés ble sist sett på søndag. Foto: Skjermdump fra video/Canarias7

Kommunen truer hoteller som huser migranter med bøter


Turistkommunen San Bartolomé de Tirajana har begynt prosessen for å bøtelegge hoteller som fremdeles huser migranter. Mogán sin ordfører, Onalia Bueno, har truet med å gjøre det samme i sin kommune.

Ifølge avisen Canarias 7 har kommunen allerede bedt det lokale politiet om å utføre inspeksjoner på hotellene som innlosjerer migranter. Målet er å presse disse hotellene til å kaste ut migrantene, samtidig som det legges økt press på staten for å flytte de til mer egnede fasiliteter.

Kommunen sier at bruken av turistkomplekser for innlosjering av migranter alltid må være midlertidige og kortvarig.

Til tross for dette har ikke Spanias statsminister, Pedro Sánchez, og hans innenriksdepartement kommet med mange alternativer. Regjeringens plan er å bygge 7000 mottaksplasser på Kanariøyene, og selv om flere migranter allerede er flyttet til nye fasiliteter går prosessen tregt.

Kommunen sier derfor at turistkompleksene må være lisensiert til dette formålet, og truer i praksis derfor hotellene med bøter hvis de fortsetter å huse migranter.

Les også: Vil bruke marinen for å stoppe migrantbåter

Fire turistkomplekser

Basert på informasjon fra kommunen er det for øyeblikket fire turistkomplekser som nå innlosjerer migranter i San Bartolomé de Tirajana. Totalt skal det være snakk om rundt 2300 migranter.

Når kommunen signerer ordren vil lokalt politi foreta inspeksjoner av disse hotellene. Dersom det kommer frem av inspeksjonene at de ikke har lisens for andre aktiviteter enn turistovernatting risikerer hotellene bøter.

Staten står likevel ikke helt uten virkemidler i denne situasjonen. Dersom regjeringen velger å signere et dekret som gir hotellene rett til å innlosjere migrantene står ikke kommunen like fritt til å bøtelegge hotellene for brudd på kommunale forskrifter.
Les også: Krever inspeksjon av hotell som huser enslige mindreårige

Trolig etter nyttår

Denne prosessen vil trolig ta flere dager. Dermed ser det ikke ut til at kommunen klarer å kaste ut migrantene innen nyttår, når statens kontrakter med turistkompleksene går ut.

Likevel håper kommunen at dette legger press på hotellene og staten. Når prosessen er iverksatt vil de uansett få en tidsfrist, og følger ikke eierne av turistkompleksene opp denne risikerer de bøter.

Mogán truer med det samme

Også ordføreren i Mogán, Onalia Bueno, har truet med det samme.  Kommunen huser over 3000 migranter fordelt på elleve coronastengte hoteller. Det har ført til protester og bråk i Arguineguín og Puerto Rico.

Forrige lørdag marsjerte lokale innbyggere opp til hotellet Arguineguín Park, der de kom med ukvemsord og rasistiske utrop mot migrantene som bor der.

Bueno sier kommunen nå vil øke tilstedeværelsen av lokalt politi og Guardia Civil i turistområdene, og at kommunikasjonen mellom de forskjellige institusjonene som er påvirket av migrasjonskrisen skal bli bedre.

Annonse:

Sendte politi til to hotell

26. november holdt ordføreren en pressekonferanse, der hun kunngjorde at kommunen ville åpne disiplinære prosedyrer mot hotellene som innlosjerer migranter etter 31. desember.

Allerede dagen etter sendte hun sitt lokale politi til to leilighetskomplekser som huser enslige mindreårige migranter. De to hotellene fikk overlevert vedtak om inspeksjon, og årsaken som var oppgitt i brevet fra kommunen lød «bruk av turistfasiliteter som husly for migranter».

Det var avisen Canarias Ahora som først omtalte saken. De har fått tilgang til dokumentasjonen fra kommunen.

Ordføreren i Mogán, Onalia Bueno, sendte sitt lokale politi til to hoteller som huser mindreårige migranter. De kom med vedtak om inspeksjon. Foto: Mogan Kommune/Canarias Ahora

– Ikke putt bensin på bålet

Noemí Santana som leder departementet for sosiale rettigheter på Kanariøyene reagerte  sterkt på Buenos trusler om å sanksjonere hoteller som innlosjerer mindreårige migranter.

– Ikke putt bensin på bålet med fremmedfientlige og kvasifascistiske taler. Vi står overfor et enestående fenomen. Regionen har aldri beskyttet så mange barn – mer enn 2000 – og ikke under noen omstendighet er det et alternativ å sette de på gata. La ordføreren komme med alternativer. Jeg liker folk som kommer med løsninger og ikke problemer, sier Santana til Canarias Ahora. Etter de ulovlige protestene forrige helg har Bueno og kommunen bedt innbyggerne forholde seg rolige, og har fordømt denne oppførselen.

Ordføreren støttet demonstrasjoner

Samtidig har ordføreren selv gått foran i demonstrasjonstog mot migranter i kommunen. Ved flere anledninger har hun også sendt ut biler med megafon på taket for å informere innbyggerne om demonstrasjonene. Disse megafonbilene blir vanligvis brukt i forkant av kommunevalget.

På de samme demonstrasjonene, ledet av en gruppering som kaller seg Plataforma «Salvemos el turismo en Mogán» (Plattformen Redd turismen i Mogán), har også den kontroversielle partilederen for det ultranasjonalistiske partiet Vox deltatt.

Demonstrasjon mot innlosjering av migranter på hotell 27. november. Onalia Bueno deltok. Foto: Bård Ove Myhr.

Tok avstand

Plattformen Redd turismen i Mogán gikk ut i sosiale medier da det ble kjent at lederen for Vox skulle delta på demonstrasjonen 4. desember i Puerto Rico. Gruppen hevdet at de ikke støtter noe politisk parti eller bevegelse.

– Det er vårt ønske å sikre den politiske og ideologiske nøytraliteten til vår borger- og samfunnsbevegelse, samt at vi ikke vil utøve politisk innblanding eller gi støtte eller kritikk til en politisk eller ideologisk organisasjon, skriver Redd turismen i Mogán på sosiale medier. 

Til tross for dette stjal partiets leder showet under demonstrasjonen, og et stort pressekorps hadde møtt opp for å høre hva Abascal hadde å si.

– Det er arbeidere som blir hardest rammet av illegal innvandring, sa Abascal til pressen. 

Han krevde også at regjeringen setter marinen inn for å stanse migrantbåtene som ankommer Kanariøyene, og at migrantene umiddelbart sendes hjem.

Lederen for det høyreradikale partiet Vox deltok på en demonstrasjon 4. desember. Foto: Bård Ove Myhr

Annonse

– En nifs følelse

– Det var en helt absurd opplevelse. Demonstrasjonen begynte omtrent som den forrige, men tonen på han som ledet den virket mer bitter.

– Halvveis ned til bensinstasjonen kom politiet løpende mot oss, før et følge med Abascal og hans gorillaer kommer i motsatt retning. Demonstrasjonen gikk i oppløsning og mange begynte å hylle han med jubel og parolen «Abascal, Presidente, Presidente». Det var nesten en nifs følelse, forteller frilansfotograf Bård Ove Myhr som dokumenterte demonstrasjonen.

Han tror mange var tilreisende støttespillere av Abascal og partiet Vox.

– Det var helt absurd med alle flaggene og jublingen av han. Jeg tror det var mange tilreisende tilhengere, fortalte Myhr til Canariavisen etter demonstrasjonen. 

Vox har fått kritikk for å være et ultranasjonalistisk parti, og den kontroversielle partilederen har tidligere hevdet at han aldri forlater hjemmet sitt uten våpen.

Partiet ønsker en politikk som i flere tilfeller kan minne om Franco-tidens diktatur. Til tross for dette har partiet vokst de siste årene, og har 52 av 350 plasser i den spanske kongressen.